Ventetiden på byggesager er steget med 44 pct.

En ny analyse viser, at ventetiden på at få godkendt en byggesag er steget fra 36 til 52 dage på tre år, og det koster samfundet vækst og arbejdspladser, lyder det DI's politisk direktør.
Selvom grunden er købt, og arkitekter, ingeniører og håndværkere står klar til at komme i gang - og skabe vækst og arbejdspladser - sker der intet, så længe byggesagen stadig vente på at blive godkendt hos kommunen. Foto: Getty Images.
Selvom grunden er købt, og arkitekter, ingeniører og håndværkere står klar til at komme i gang - og skabe vækst og arbejdspladser - sker der intet, så længe byggesagen stadig vente på at blive godkendt hos kommunen. Foto: Getty Images.

Den kommunale byggesagsbehandling er blevet stadig mere langsommelig i løbet af de seneste fire år.

En ny analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at ventetiden på at få godkendt en byggesag fra 2017 til 2020 er steget fra 36 til 52 dage. En problematisk udvikling, mener DI’s politisk direktør Emil Fannikke Kiær:

– Det koster vækst og arbejdspladser, når virksomhedernes byggesager ikke bliver behandlet hurtigt. Der skal mere tempo på, så virksomhederne kan komme i gang med deres byggeri, siger han og tilføjer:

– For kommunerne er det også værd at huske på, at det også koster deres lokalsamfund penge og arbejdspladser, når virksomhederne må vente på at få godkendt deres byggesager. Derfor vil det være en klar sejr for både virksomhederne og kommunerne, hvis ventetiden i de kommende år bliver nedbragt.

De gennemsnitlige nettosagsbehandlingstider har DI opgjort som et vægtet gennemsnit af simple konstruktioner, enfamilieshuse, industri- og lagerbygninger, etagebyggeri for erhverv og boliger på basis af tal fra Kommunernes Landsforening.

Et mål et den kommende valgperiode

I forhold til hvad kommunerne kan gøre for at nedbringe ventetiden på byggesager, foreslår DI, at kommunerne først og fremmest skal have fokus på at få en forhåndsdialog op at køre med bygherrerne.

For det andet skal de have fastsat en maksimal tid, som det må tage at få tildelt en sagsbehandler.

For det tredje skal der være fokus på klare krav til dokumentation og færdigmelding.

Og så skal kommunerne om nødvendigt hyre eksterne konsulenter til at behandle sagerne, så den store sagsbunke i nogle kommuner kan bekæmpes.

Endelige opfodrer DI til at opdele sager i ‘lette sager’, der skal på en fast track-ordning, og ‘komplicerede sager’:

– Det må være et mål for kommunalbestyrelserne, at de i den kommende valgperiode får nedbragt ventetiden på at få godkendt byggesager. Det vil komme alle til gavn, siger Emil Fannikke Kiær.

Relateret indhold