I et treårigt projekt har forskere fra Aalborg Universitet dokumenteret, hvordan såkaldt diffus loftsventilation sikrer frisk luft, den rette temperatur og en lav energiregning i byggeriet. De fordele opnåede forskerne blandt andet ved brug af Troldtekt ventilationslofter. Det fortæller Troldtekt i en pressemeddelelse.
Projektet er nu nomineret til Elforsk Prisen 2017, der hædrer innovativ el-forskning, som bidrager til Danmarks grønne omstilling. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) overrækker prisen på Energiens Topmøde 8. juni 2017.
Lave omkostninger
Ifølge Troldtekt er der store fordele ved diffus loftsventilation, hvor et akustikloft fungerer som indblæsningsflade, og hvor naturlig luft udefra blæses ind ved lavt tryk. Løsningen fremhæves for især at være velegnet til kontorer, skoler og institutioner.
Forskerne fra Aalborg Universitet konkluderer blandt andet, at kombinationen af naturlig køling og diffus loftsventilation giver høj komfort i lokalet. Selv på kolde vinterdage (ned til minus otte grader) kan udendørs luft blæses ind, uden at det giver træk.
Anlægsomkostningerne er desuden fem-ti procent lavere end med konventionel ventilation, fordi akustikloftets flade bruges til indblæsning. Der er dermed ikke behov for ventilationskanaler og armaturer. Derudover er der store energibesparelser, fordi lavtryksventilation bruger mindre strøm, og så støjer ventilationsløsningen ikke.
Desuden er forskerne i laboratoriet nået frem til, at energiforbruget til køling kan reduceres med op til 90 procent, hvis bygherren kombinerer ventilationsloftet med aktive betondæk. Betondækkene kan nemlig om sommeren opsamle varme hen over dagen og afkøles om natten.
Blåstempling
Niels Kappel, produktudvikler i Troldtekt A/S, har fulgt forskningsprojektet tæt. Han glæder sig over, at projektet er nomineret til den prestigefulde pris.
– Gennem mere end 15 år har rådgivere og bygherrer valgt Troldtekt ventilation i kontorer, institutioner og skoler. Vores system er altså grundigt testet i praksis. Nu har vi så også fået forskernes entydige blåstempling af fordelene, siger Niels Kappel.
– Både danske og internationale studier viser, at CO2-niveauet er for højt i op til seks ud af ti klasserum, og at frisk luft giver bedre resultater. Så alene i skolerne er der et enormt potentiale for at kombinere god luftkvalitet med store energibesparelser, tilføjer han.