Vi vil sove midt i naturen – men der er ikke plads

En ny håndbog skal hjælpe investorer og jordejere igennem den labyrint, der ofte spænder ben for udviklingen af naturnære overnatningsmuligheder.
Hennemølle Å Badehotel ligger midt i klitlandskabet. Sådanne overnatningsmuligheder vil Destination Vesterhavet og Dansk Kyst- og Naturturisme gerne have flere af. Foto: Thomas Høyrup Christensen
Hennemølle Å Badehotel ligger midt i klitlandskabet. Sådanne overnatningsmuligheder vil Destination Vesterhavet og Dansk Kyst- og Naturturisme gerne have flere af. Foto: Thomas Høyrup Christensen

Har du en udviklingsidé, et projektforslag eller interesse i at investere i turismefaciliteter i kystnære områder? Har du hotelkoncepter, ferielejligheder, tiny-houses og glampingtelte på hjernen?

Så er det en god ide at hente viden i en ny håndbog, som Destination Vesterhavet og Dansk Kyst- og Naturturisme har udviklet med Arkitema som konsulent.

For der skal både tages hensyn til landsplanlægning, planstrategi, kommuneplan, kommunale mellemformsplaner, statslige interesser, landsplandirektiver, regionale udviklingsplaner, sektorplaner, vandplaner, Natura 2000-planer, trafikplaner, lokalplaner og landzonetilladelse, hvis man vil bygge i kystnære områder.

Det er også værd at sætte sig ind i emner som strandbeskyttelse og klitfredning, så herligheds- og naturværdierne bliver bevaret, samtidig med at det tiltagende antal både danske og udenlandske turister, der gerne vil vågne op ude i naturen og tæt ved kysten, potentielt kan strømme til de i dag ubebyggede områder langs den jyske vestkyst.

Og husk så også lige at sætte dig ind i og tænke over bæredygtighed, bymiljø, biodiversitet, socialisering, tryghed, byfunktioner/zonering, kulturarv, bevaring, klima, økonomi, støj, lugt, andre miljøforhold, parkering, infrastruktur, æstetik, materialitet, politik, terræn, skala m.v.

Akut mangel på overnatningskapacitet

Selvom investeringsviljen er stor, er udvalget af kyst- og naturnære overnatningsmuligheder fortsat for spinkelt. De er ellers i høj kurs. Manglen på netop denne type overnatning kan have noget at gøre med, at vejen mod at udvikle turismefaciliteter i kystnære områder er mineret med et hav af love og regler, man som udvikler og idemager let kan snuble i – måske endda inden man er kommet ordentligt i gang med sit projekt.

Direktør i Destination Vesterhavet, Peer Heldgaard Kristensen, kalder vestkysten for Danmarks største turismeområde, men kan samtidig melde om akut mangel på overnatningskapacitet netop her. Det spænder ben for at dyrke vækstpotentialet uden for højsæsonen.

– Byggeinteressen er der, men trinene inden myndighedsbehandlingen kan være uoverskuelige. Med håndbogen vil vi hjælpe byggeparate investorer lettere gennem processerne, så de ikke brænder fingrene, siger han.

Turisterne efterspørger overnatning tæt på naturen som her på Hvidbjerg Strand Camping & Resort. Håndbog 'Udvikling i kystnære områder' skal gerne føre til flere overnatningsmuligheder bl.a. langs den jyske vestkyst. Foto: Thomas Høyrup Christensen
Turisterne efterspørger overnatning tæt på naturen som her på Hvidbjerg Strand Camping & Resort. Håndbog ‘Udvikling i kystnære områder’ skal gerne føre til flere overnatningsmuligheder bl.a. langs den jyske vestkyst. Foto: Thomas Høyrup Christensen

En solid indsigt i det danske plansystem

Håndbogen ‘Udvikling i kystnære områder’ rummer en række anbefalinger og guidelines til, hvilke forhold der er relevante at arbejde med forud for en egentlig myndighedsproces.

Samtidig giver den en solid indsigt i det danske plansystem, der fastlægger rammerne for byggerier med hierarkisk hensyntagen til statslige interesser, landsplansdirektiver, regionale udviklingsplaner samt sektor-, kommune- og lokalplaner. Strandbeskyttelse, klitfredning, miljøvurdering og borgerdialog kommer håndbogen også rundt om.

Adm. direktør for Dansk Kyst- og Naturturisme, Jens Hausted, håber, at guiden kan være med til at understøtte den bæredygtige turismeudvikling og den grønne omstilling af overnatningsproduktet.

– Vestkysten er en stærk drivkraft for kystturismen i Danmark. Naturværdierne skal også i fremtiden være vestkystens hovedattraktion, og nye byggeinitiativer må ikke ske på bekostning af herlighedsværdien i området. Der skal mange overvejelser med i ligningen fra første fase i forbindelse med projekter i kystnære områder, og vi vil gerne skabe mere gennemsigtighed i processen.

Den 30 siders hjælpeguide, der kan hentes her, er udviklet i tæt samarbejde med Varde og Ringkøbing-Skjern Kommuner som en del af projektet ‘Destinationsudvikling Ringkøbing-Skjern/Varde’, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Relateret indhold