Domicil i Middelfart skærer over 70 % af energiforbruget

Efter at have boet et år i sit nye hovedkontor har teknologivirksomheden ABB samlet data på energibesparelsen – og resultatet er meget tankevækkende, lyder det fra direktør.
ABB flyttede ind i hovedkontoret sidste år.

I 2023 tog teknologivirksomheden ABB et nyt domicil i brug i Middelfart.

Og ud over at samle faglige kompetencer og skabe bedre rammer for medarbejderne var det ambitionen at minimere forbruget af energi mest muligt ved det nye byggeri, fortæller Allan Andreasen, der er forretningsdirektør hos ABB Electrification, som selv har leveret produkter og løsninger til de energibesparende initiativer:

– Vi har fra begyndelsen i 2021 til færdigt byggeri i 2023 haft en ambition om at få et domicil, der demonstrerer, hvor lidt energi vi kan nøjes med at bruge, når vi tænker energieffektivisering holistisk, siger han og håber, at domicilet kan inspirere andre virksomheder og organisationer, der nu og her står foran at skulle bygge nyt.

Læs også

Nyt halmvarmeværk er bygget til fremtidige energikilder

De nye omgivelser i Middelfart har været i brug i lidt over et år, og dermed har ABB mulighed for at opgøre, hvilke besparelser på energi og pengepung der er opnået ift. de gamle bygninger:

Allan Andreasen fortæller, at det for ABB var vigtigt at fokusere på optimering af strømforbruget, da størstedelen af energiforbruget går til elektricitet.

Forretningsdirektør Allan Andreasen, ABB Electrification.

– Det vigtigste bidrag til en grønnere forbrugsprofil kommer fra solcellerne på taget og ikke mindst batteriløsningen, hvor vi kan lægge strøm ’på lager’ fra perioder med høj produktion til perioder med ingen eller lav produktion. I praksis kan det være de lyse timers produktion, der kan trækkes på om aftenen og natten, hvor solens lys ikke giver energi, forklarer han.

Tilbagebetalt på ni år

For teknologivirksomheden er det særlig interessant at se på tilbagebetalingen på deres ’decentrale minikraftværk’ i form af solceller og batteri, da det er efterspurgt i markedet.

Og her viser det sig, at tilbagebetalingstiden på kraftværket er ca. ni år med de nuværende parametre:

Læs også

Stor interesse for flere VE-projekter i østjysk kommune

– Virksomhederne har fået øjnene op for solcellernes styrke – både for miljøet og økonomiens skyld. Desværre er der mange, der ikke ved, at der kan gøres endnu mere til gavn for miljøet.

– Hvis vi ikke brugte batteri, ville vi nemlig ikke få den fulde gevinst, fordi vi så ikke kunne lagre energien til senere brug, når solcellerne ikke producerer. Det sparer penge, men betyder også, at strømmen generelt er mere miljørigtig, fordi vi kan bruge den lagrede, grønne strøm i de perioder, hvor elnettet leverer sort elektricitet, påpeger Allan Andreasen.

Tankevækkende

Ifølge direktøren har virksomheden overordnet sparet 71 % af energien ved at samle to ældre lokationer i Odense og Fredericia i det nye Middelfart-domicil.

På toppen af det har ABB formået at spare yderligere 42 % af energien ved hjælp af energieffektiviseringer. På de to ældre lokationer var energiforbruget 2.215 MWh, mens det i Middelfart er 647 MWh på en nogenlunde tilsvarende bygningsstørrelse.

Læs også

Nyt robotanlæg indviet: Kan sortere 25.000 ton byggeaffald årligt

– Vores beregninger er meget tankevækkende. Vi har været i stand til at skære vores energiforbrug ned til under en tredjedel med hjælp fra de teknologiske og byggetekniske muligheder, der findes i dag.

– Det er dog stadig vigtigt, at man ikke ser investeringer i energioptimering som en kortsigtet investering. De fleste investeringer betaler sig tilbage med et fint afkast, men de lange briller skal på, siger Allan Andreasen.

ABB har endnu ikke taget minikraftværket fuldt i brug, men det forventes i løbet af sidste halvdel af 2024.

Relateret indhold