Udfasning af lysstofrør
- – Fra den 24. august 2023 er det ikke længere tilladt at importere eller producere lysstofrør i EU, fordi rørene indeholder kviksølv.
- – EU har besluttet af udfase rørene som følge af RoHS direktiv 2011/65/EU, som begrænser anvendelsen af farlige stoffer i elektrisk udstyr.
- – Det er samtlige T5 og T8 lysstofrør – med undtagelse af cirkel lysstofrør og rør til nødbelysning – der udfases til næste år.
- – Så længe der er lagre, må lysrørene sælges, købes og bruges – også efter den 24. august 2023.
- Kilde: dansklyskilde.dk
T5 og T8. Det siger dig måske ikke så meget, men de korte navne dækker over de mest almindelige lysstofrør, der hænger i millionvis på danske arbejdspladser. De indeholder kviksølv, der er en af de farligste miljøgifte – og derfor lægger EU nu an til at udfase de kviksølvholdige lyskilder.
Pr. august 2023 bliver det derfor forbudt at sende nye T5- og T8-rør på markedet. Det er dog stadig tilladt for producenter og forhandlere at sælge ud af lagrene.
Brancheforeningen FABA, der organiserer danske producenter og importører af belysning, forudser stor efterspørgsel efter LED-rør.
– Lysmarkedet er afhængigt af leverancer fra Kina. Det gælder også de danske producenter og importører, der bruger kinesiske dele. Både produktion og shipping er allerede i en ustabil periode, og vi vil få svært ved at skaffe alle de LED-rør, der bliver brug for fra næste år, siger direktør i FABA, Klaus Bach Thomsen.
Også Dansk Center for Lys har fokus på, om de godkendelsesmæssige procedurer kan skabe flaskehalse.
– LED er klart et miljømæssigt bedre alternativ end T8 og T5, så det giver bestemt mening at skifte. Men alle krav for CE-mærkning af LED skal overholdes, og vi kan godt frygte, at ikke alle fabrikanterne er klar her, siger direktør i Dansk Center for Lys Per Reinholdt.
Genbruger de eksisterende armaturer
En af de producenter, der har forberedt sig på det kommende T5- og T8-forbud, er danske Fischer Lighting, der har skabt et cirkulært og bæredygtigt koncept, der genbruger de eksisterende armaturer, som opgraderes med energibesparende LED-lyskilde og ny indmad, som nemt og lovligt kan opdateres igen ved senere lejlighed. Dermed får løsningerne en lang levetid:
– Min forhåbning er, at rigtig mange virksomheder vil se det nye krav fra EU som en oplagt lejlighed til at handle bæredygtigt, tænke cirkulært og derfor bryde med den brug-og-smid-væk-kultur, som kendetegner lysbranchen. I Danmark og resten af verden bliver der i dag smidt alt for mange lysarmaturer ud, som ikke fejler noget, alt imens der købes ny belysning, som typisk er designet til at skulle smides ud efter brug, siger strategisk direktør hos Fischer Lighting, Lars Elmvang.
Han tilføjer:
– Det er en rigtig god idé at skifte fra lysstofrør til LED, men ud fra et miljøperspektiv er det meget vigtigt, hvordan man gør det. Vælger man at købe helt nyt og kassere det gamle, står vi i en situation, hvor rigtig mange armaturer og ressourcer helt unødvendigt går til spilde, siger Lars Elmvang.
Lader man omvendt elektrikeren udskifte de gamle lysstofrør med LED-rør 1:1, ender man med en løsning, der kan give et dårligere lys, ligesom man kan få problemer med lovgivningen, da dele af den gamle elektronik og de gamle fatninger genbruges, forklarer han.
Kviksølv skal begrænses
Energistyrelsen opfordrer både virksomheder og offentlige arbejdspladser til at udvise rettidig omhu i god tid inden, lysstofrørene skal udskiftes.
– Det kommer til at påvirke utroligt mange, for næsten alle har T5 eller T8-lysstofrør et sted. Heldigvis er det faktisk en god forretning at skifte til LED, særligt med de høje elpriser. Vi opfordrer virksomhederne til at kontakte deres installatør og skifte til LED så snart som muligt – også for at undgå flaskehalsproblemer, når forbuddet sætter ind, siger specialkonsulent i Energistyrelsen Thore Stenfeldt.
Frem til 2035 vurderes udfasningen af T5 og T8 at spare EU-landene og miljøet for ca. 2,9 ton kviksølvudledninger, hvilket glæder jurist i Miljøstyrelsen Mia Udengaard Mikkelsen.
– Det er en rigtig god nyhed for miljø og sundhed, at kviksølv nu forbydes i forskellige typer af lysstofrør. Kviksølv er et tungmetal, der selv i meget lave koncentrationer indvirker på for eksempel indlæringsevnen hos børn, og stoffet er ekstremt giftigt for dyr og økosystemer. Derfor skal det selvfølgelig begrænses