Om MicroShade solafskærmning
- MicroShade afskærmer op til 90 procent af solens varme, mens 50 procent af dagslyset bevares, og der er frit udsyn gennem ruden. MicroShade monteres inde i lavenergiruden, hvor den er beskyttet mod snavs, fugt og vindpåvirkninger, og den kræver ingen vedligeholdelse. Ruden håndteres og monteres som standardruder.
Et flere meter højt og bredt vinduesareal på det nye Experimentarium fremstår som et 155 kvm. stort glasøje ud mod verden. Arkitektonisk skal kæmpeøjet åbne bygningen og skabe interaktion med omgivelserne.
Til at afskærme for solens passive opvarmning er vinduet monteret med MicroShade solafskærmning integreret i vinduet. Den integrerede solafskærmning er en patenteret dansk løsning, der gør, at gæsterne – samtidig med deres besøg – kan opleve, hvordan en innovativ grøn teknologi fungerer i praksis.
– Et Science Center i verdensklasse, som åbner sig mod omverdenen, det er den historie, det nye Experimentarium skal udstråle, fortæller Lars Gylling fra Cebra Architecture, som står bag vinderforslaget til det nye Experimentarium.
Men når bygningen fremstår med store sydvendte og åbne glaspartier, indebærer det store udfordringer for indeklimaet.
– MicroShade har løst problemet og passer godt ind i helheden. Den transparente løsning sikrer bygningens flotte udtryk, siger Lars Gylling.
Dansk teknologi
Konceptuelt giver solafskærmningen bygningen et afklaret udtryk, fordi den med sine tynde lodrette spor fremstår som integreret i facaden.
– MicroShade passer samtidig godt ind i fortællingen, fordi det er ny teknologi med nano-perforede lameller, som sørger for at skærme mod solens varme. At det oven i købet er ny og dansk udviklet teknologi, gør det bare endnu bedre, siger Lars Gylling.
Det ene glasparti mod syd er 9,5 meter højt og 16,5 meter bredt glasareal, i alt 155 kvm. Den integrerede solafskærmning skærmer kontorer og fællesarealer. For bygherren har det været vigtigt med et godt indeklima til medarbejderne samtidig med, at det inspirerende udsyn bibeholdes.
– Medarbejderne kan være i rummet med solen på uden, at der er mærkbar varme, siger Lars Gylling.
Indefra er glaspartiet er altid åbent, fordi solafskærmningen er transparent, og dermed er der fuldt udsyn til omgivelserne. Samtidig har mikro-lamellerne en ekstra fordel, fordi det lader et naturligt dagslys igennem, så farverne fremstår korrekt.
Den nye solafskærmning reducerer årligt varmeindstrålingen med 9.000 kWh. Den er konstrueret, så 90 procent af solens varme afskærmes om sommeren, når solen står allerhøjest på himlen. Det er med til at sikre medarbejderne et meget behageligt indeklima.
Undervejs arbejdede bygherren med andre løsninger, blandt andet udvendige lameller, men de blev for dyre og bidrog ikke positivt til det samlede, arkitektioniske udtryk.
– Bygherren valgte MicroShade, fordi løsningen scorer godt på alle indeklimaparametre, og fordi det er innovativ solafskærmning, der passer godt ind i fortællingen om det nye Experimentarium, understreger Lars Gylling.