Nekst er navnet på den handlekraftige arbejdsgruppe bestående af ni personer, som klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard netop har præsenteret. Arbejdsgruppen har fået til opgave at øge tempoet i den grønne omstilling samt løse og koordinere akutte grønne udfordringer på tværs af samfundet.
De ni personer, hvoraf to pt. er offentliggjort, skal arbejde i intensive, parallelle ‘sprints’ på forskellige grønne udfordringer, og har nu ni måneder til at identificere barrierer og finde nye løsninger.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard beskriver arbejdsgruppen således:
– Nekst er en ny arbejdsmetode, hvor vi glemmer ‘vi-plejer-mentaliteten’. For vi har brug for nye øjne og nye idéer, så vi sammen kan nedbryde barrierer og sætte tempoet op i den grønne omstilling. Tiden er til handling og implementering, så hvis der står en regel eller arbejdsgang i vejen, der kan undværes – så skal den væk eller ændres. Det kan Nekst bidrage til, og jeg glæder mig.
Alle relevante samfundsaktører vil være repræsenteret i de forskellige arbejdsgrupper. Arbejdet sker helt tæt på de konkrete grønne udfordringer, så arbejdsgrupperne kan udpege, hvor de konkrete benspænd for den grønne omstilling opstår i dag.
Det kan være alt fra barrierer i f.eks. regulering og lovgivning til arbejdsgange hos myndigheder, ansøgningsprocesser, mangel på kompetencer, materialer mv.
Hvis Nekst kan sætte fingeren på konkrete problemer, som kan løses med det samme, er planen, at det kan ske undervejs.
Cowi-veteran i front
I spidsen for det ene af de to første spor, Nekst skal arbejde med – ‘Farvel til gas i danske hjem’- står tidligere CEO i Cowi, Lars-Peter Søbye, der i januar 2022 meldte klart ud og sagde nej tak til projekter med fossile brændstoffer på Cowis vegne.
Han skal med sin erfaring inden for ledelse og grøn omstilling drive arbejdsgruppens arbejde og sørge for, at omlægningen til grøn varme i danske hjem kan ske hurtigere.
– Det bliver spændende og vanskeligt, men jeg tror på, at vi kan komme med nogle helt konkrete forslag, der gør, at vi kan bevæge os fremad og vinke farvel til gas som varmekilde i de danske hjem, siger Lars-Peter Søbye.
En akut udfordring
‘Mere sol og vind på land’ skal understøtte, at udbygningen af sol og vind på land kan ske hurtigere end i dag. I spidsen for sporet er Nana Bule, der netop er tiltrådt i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, hvor hun arbejder med investeringer inden for grøn- og digital omstilling. Efter 20 år i Microsoft har hun stor ledelseserfaring og indsigt i den grønne omstilling, bl.a. som bestyrelsesmedlem i Energinet gennem fem år.
– Den grønne omstilling er en akut udfordring, som vi må og skal løse. Udbygningen af vedvarende energi på land er et komplekst område, der går på tværs af flere myndigheder, men vi skal finde en mere effektiv vej. Det kræver svære beslutninger og nødvendige prioriteringer. Og ikke mindst, skal vi have borgerne med, siger Nana Bule.
Læs også: 200 mio. kr. ekstra sender endnu flere olie- og gasfyr til ophuggeren
Glem ikke havvinden
Brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark, F&P, håber, Nekst vil åbne op for hurtig afrapportering, hurtigere processer og effektiv udrulning af de grønne tiltag, og opfordrer regeringen til at give Nekst reel og tung slagkraft på alle områder indenfor den grønne omstilling.
Adm. direktør Kent Damsgaard:
– Vi må virkelig ikke glemme havvind. Der er smækket en dør i for åben-dør-projekterne, og det er en kæmpe udfordring, der skal løses hurtigt og effektivt. Det er vigtigt, der kommer en tidsplan snart, og at vi i fællesskab – regeringen, virksomheder og investorer – finder en løsning. Milliarder af danske investeringskroner venter på at komme i spil, men det gør de ikke, når projekterne går i stå.
Han ser det som helt oplagt at fremme samspillet mellem offentlige og private midler til den grønne energiomstilling.
– Man kan jo skæve til den aftale, der er indgået om energiøerne: Privat medfinansiering – og måske endda medejerskab – kan give plads til innovation og nye løsninger, adgang til arbejdskraft og kompetencer, siger Kent Damsgaard og tilføjer:
– Det er nødvendigt at give realisering af grønne projekter en helt ny gearing. Og forsikring og pensionsbranchen bidrager gerne med løsninger- og investeringer – i det kommende arbejde om både udrulning af fjernvarme og forcering af udbygningen af vedvarende energi – til lands og til vands.