Behovet for en tredje fjordforbindelse i Nordjylland er så presserende, at der ifølge aftalens parter må tages ekstraordinære midler i brug.
Et bredt byrådsflertal i Aalborg Kommune, Dansk Industri Aalborg, LO Aalborg, Erhverv Norddanmark m.fl. tilbyder nu staten 600 millioner kroner som tilskud til etablering af en tredje Limfjordsforbindelse. Det opsigtsvækkende udspil kommer som følge af en yderst belastet trafiksituation i Danmarks tredjestørste kommune.
Ønsket om en ny fjordforbindelse har været på dagsordenen i den nordjyske hovedstad i mere end tre årtier, og ifølge aftalens parter er behovet nu så presserende, at den manglende infrastruktur er en decideret barriere for borgere og virksomhedernes vækst i regionen:
– Vi har i årevis forsøgt at gøre opmærksom på den problematiske trafikudvikling i og omkring vores by. Vi ved, at vi bliver fravalgt af både investorer, turister m.fl. pga. den sårbarhed og flaskehals, som de nuværende fjordkrydsninger udgør, siger Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen og fortsætter:
– Vi har linjeføring og planlov på plads og er begyndt at ekspropriere, men trods både Vejdirektoratets og Folketingets godkendelse har vi fortsat ikke tilsagn om finansiering. Derfor håber vi, at vi kan skubbe på ved at foreslå en egenbetaling på ikke mindre end 600 millioner kroner.
Finansieret af dækningsafgift
Det trecifrede millionbeløb fremkommer ved, Aalborg Kommune afsætter 30 millioner kroner om året af provenuet fra den såkaldte erhvervsdækningsafgift. Landets kommuner har lov til at opkræve en erhvervsdækningsafgift på op til ti promille, og det er der i dag 39 kommuner, der gør. I Aalborg Kommune har erhvervsdækningsafgiften de seneste år ligget på ca. fem promille, og med den nye alliance forventer Aalborg Kommune at bibeholde erhvervsdækningsafgiften på 2018-niveau svarende til 5,35 promille. Herved har Aalborg Kommune reserveret en finansiering på 30 millioner kroner årligt i 20 år.
Udover et økonomisk bidrag til tredje Limfjordsforbindelse beskriver aftaledokumentet også fælles målsætninger om bedre rammevilkår for erhvervslivet, bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft samt nedbringelse af ledigheden.
Erhvervslivet vil gennem en række redskaber bidrage til at nedbringe ledigheden, og Aalborg Kommune forventer herigennem at spare en del af den årlige udgift på 30 millioner kroner. Generelt er der ifølge formand for Dansk Industri i Aalborg, Peter Rindebæk fundet en god balance mellem indtægter og udgifter til stor fælles gavn:
– Hos DI Aalborg er det højt prioriteret at få en tredje Limfjordsforbindelse. Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis vi fortsat skal skabe vækst i Nordjylland. Derfor har vi tiltrådt denne alliance med Aalborg Kommune, LO Aalborg m.fl. Punkterne i aftalen er indbyrdes afhængige, idet en forbedret infrastruktur automatisk vil medføre nye investeringer og vækst blandt regionens virksomheder, forklarer han.
I Aalborg Byråd er det 28 ud af 31 medlemmer, der foreløbig har tilsluttet sig aftalen, som bliver en del af efterårets budgetforlig for 2019.