Antallet af højvækstvirksomheder i byggeriet er fordoblet

Inden for bygge- og anlægsbranchen er antallet af højvækstvirksomheder mere end fordoblet siden sidste års opgørelse.
Foto: rhythmuswege // Pixabay.com
Foto: rhythmuswege // Pixabay.com

Nye tal fra Danmarks Statistik viser et stigende antal højvækstvirksomheder i Danmark. Højvækstvirksomhederne er op til fem år gamle. De har ansatte svarende til mindst fem fuldtidspersoner i starten af vækstperioden og en gennemsnitlig årlig vækst i antallet af fuldtidsansatte på mindst 20 procent over en treårig periode.

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Antallet af nye højvækstvirksomheder i Danmark er størst blandt branchegrupperne handel og transport samt erhvervsservice. Den største stigning i antallet af højvækstvirksomheder finder man til gengæld i bygge- og anlægsbranchen. Her er antallet af højvækstvirksomheder steget fra 20 virksomheder i 2015 til 41 virksomheder i 2016.

– De 41 virksomheder havde 281 fuldtidsansatte i 2013 og en samlet omsætning for 431 millioner kroner. Virksomhedernes vækst har dog betydet, at de i 2016 kunne tælle 689 fuldtidsansatte og en samlet omsætning for 1.113 millioner kroner. Det er en vækst i omegnen af 150 procent i både beskæftigelse og omsætning, hvilket må siges at være meget imponerende, men ikke overraskende, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

– Byggeriets bidrag til beskæftigelsesfremgangen i Danmark siden 2013 har været relativt stort. Derfor giver det rigtig god mening, at vi nu ser denne stærke vækst blandt højvækstvirksomheder i bygge- og anlægsbranchen.

Størst vækst i Region Hovedstaden

På tværs af alle private byerhverv blev der i perioden 2013-2016 skabt 220 højvækstvirksomheder i Danmark. Antallet af højvækstvirksomheder har været stigende siden 2014, og det er særligt i Hovedstaden, at der bliver skabt mange højvækstvirksomheder.

– 101 ud af de 220 nye højvækstvirksomheder i perioden 2013-2016 er grundlagt i Region Hovedstaden, og de stod for cirka halvdelen af de 3.393 job målt i fuldtid, der er skabt i høj-vækstvirksomhederne i perioden 2013-2016, siger Jacob Hangaard.

– Selvom det samlede antal af højvækstvirksomheder ikke er oppe på samme høje niveau, som man så i 2007 og 2008, er der en bemærkelsesværdigt høj andel af de nye virksomheder, der opnår status som højvækstvirksomheder.

– Hele 19 procent af alle nye virksomheder inden for de private byerhverv, der blev oprettet i 2011 eller 2012 og havde mindst fem fuldtidsansatte i 2013, kunne sole sig i titlen som højvækstvirksomhed i 2016.

– Det vidner om et generelt sundt erhvervsklima i Danmark. Bagtæppet i form af vækst i samfundsøkonomien og den store beskæftigelsesfremgang på arbejdsmarkedet har samtidig været med til at understøtte den fremgang, vi nu ser i antallet af højvækstvirksomheder

Relateret indhold