Siden 2008 har Videncenter for Energibesparelser i Bygninger været en effektiv sparringspartner for byggesektoren, men den tid er måske ved at være forbi. Bevillingen til denne aktivitet udløber nemlig med udgangen af i år, og derfor har “Det Rådgivende Udvalg for Videncenter for Energibesparelser i Bygninger”, der fungerer som sparingspartner for Videncentret, rettet henvendelse til klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) og Folketingetes Klima-, Energi- og Bygningsudvalg med en opfordring til at sikre penge til at fortsætte Videncentret i 2016 og fremefter:
– Den opgave, som regeringen med Energiaftalen og Energirenoveringsstrategien har stillet byggebranchen og energisektoren, er omfattende. Energiforsyningen og energistandarden i Danmarks over 2,3 millioner eksisterende bygninger skal undergå omfattende forandringer på blot 20 år, skriver formanden for Det Rådgivende Udvalg, direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri, blandt andet.
Formidlingsindsats
Han peger på, at omlægningen af energiforsyningen og de fortsat skærpede energikrav i bygningsreglementet kræver ikke blot nye kompetencer, nye løsninger og ny viden, men også en fortsat vedholdende og aktiv formidlingsindsats overfor håndværkere, rådgivere, producenter og leverandører:
– Det Rådgivende Udvalg har fulgt Videncentrets arbejde siden etableringen og mener, at Videncentret bidrager væsentligt og på omkostningseffektiv vis til, at bygge- og installationsbranchen kan løfte den store opgave, der ligger i at energieffektivisere den bestående bygningsmasse. Videncentret formidler efter Det Rådgivende Udvalgs opfattelse værdifuld viden og udvikler værktøjer, herunder standardiserede energiløsninger, som anvendes bredt af blandt andre medlemmerne af de organisationer, der deltager i Det Rådgivende Udvalg, oplyser formanden videre.
Godt fundament
Han peger især på kompetenceudvikling, hvor Videncentrets deltagelse og materialer skaber et godt fundament for at opgradere det praktiske og konkrete videnniveau blandt byggeriets parter:
– Desuden fungerer Videncentret som formidler, facilitator og videnpartner i forskellige forløb og netværk. Det øger bevidstheden hos de professionelle aktører om væsentligheden af energibesparelser i bygninger for at nå regeringens mål for omstilling af det danske energisystem til at være baseret på fossilfrie energikilder – herunder at reducere energiforbruget i bygninger. Derudover er det udvalgets opfattelse, at de materialer, som Videncentret udvikler, har høj kvalitet. Blandt andet Videncentrets standardiserede energiløsninger giver et nødvendigt ensartet, kvalitetssikret og uvildigt grundlag for, at byggebranchen kan gøre det let og overskueligt for bolig- og bygningsejeren at få overblik over, hvordan konkrete bygninger kan energioptimeres. Videncentrets materialer har også udgjort grundlaget for den nye BedreBolig-ordning, skriver Michael H. Nielsen, der understreger at “en fortsættelse af Videncentret er ønskværdig og har høj prioritet”.
Unikke standardløsninger
Michael H. Nielsen siger til Dagens Byggeri, at der er behov for fem millioner kroner om året til fortsat at løfte opgaven:
– Der blev oprindelig bevilliget ti millioner kroner om året i tre år til at etablere Videncentret. Pengene blev taget fra de tilbageførte midler i Elsparerådet, som lukkede. Videncentret har skabt en masse unikke standardløsninger for energibesparelser, og det bruges af såvel erhvervsuddannelser som efteruddannelse, energikonsulenter og arkitekter til løsningen af nogle af de opgaver, der ligger med hensyn til energibesparelser i bygningsmassen, siger Michael H. Nielsen.