Byggeriet løfter dansk økonomi

Første kvartal bød på mere økonomisk vækst, end vi har været vant til på det seneste, og det er byggeriet, der holder hånden under det skrøbelige opsving.
- Dt er glædeligt, at den nødvendige fremgang i boligbyggeriet bidrager til at holde hånden under det skrøbelige opsving, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.
- Dt er glædeligt, at den nødvendige fremgang i boligbyggeriet bidrager til at holde hånden under det skrøbelige opsving, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.

Med en overraskende pæn sæsonkorrigeret kvartalsvækst på +0,5 procent bekræfter nationalregnskabstallene fra Danmarks Statistik, at retningen i dansk økonomi trods alt er positiv. Tempoet er dog fortsat moderat, hvilket fremgår af den noget mere retvisende årsvækst, der landede på +0,6 procent opgjort i 1. kvartal. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– På overfladen ser dagens BNP-tal overraskende gode ud, og det er glædeligt, at den nødvendige fremgang i boligbyggeriet bidrager til at holde hånden under det skrøbelige opsving. Men ser man på BNP-årsvæksten, er der knapt så mange lyspunkter med et moderat plus på 0,6 procent, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Pil op

Ifølge Dansk Byggeri er det både glædeligt og forventeligt, at byggeriet sammen med industrien bidrager positivt til dansk økonomi i øjeblikket:

– Det spiller ind, at vi endnu engang har haft en mild vinter, men der er en betydelig underliggende fremgang i det meste af bygge- og anlægsbranchen. Der er klar pil op for boligbyggeriet og renoveringerne. Anlægsområdet er stabilt på et højt niveau, mens erhvervsbyggeriet er stabilt på et lavt niveau, siger cheføkonomen.

Privatforbruget afgørende

Trods opjusterede eksporttal i 1. kvartal har nettoeksporten bidraget negativt til dansk økonomi det seneste år. Derfor er det så meget desto vigtigere, at hjemmemarkedet og privatforbruget rører på sig.

– Når der korrigeres for den mikroskopiske inflation, er privatforbruget vokset med pæne 2,0 procent fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016. Det er i den grad logisk, at privatforbruget – sammen med byggeriet – er den mest sandsynlige vækstmotor for dansk økonomi i 2016, siger Bo Sandberg og uddyber:

– Med bedringen på både arbejds- og boligmarkedet, med fortsat lav inflation og med markant reallønsforbedring tyder alt på, at privatforbruget vil fortsætte fremgangen i 2016.

Relateret indhold