Ifølge Danmarks Statistik faldt antallet af lønmodtagere i byggeriet med godt 100 personer fra marts til april, når der korrigeres for normale sæsonudsving, men det er et ubetydeligt fald, mener Dansk Byggeri.
– En enkelt måneds marginalt fald i byggebeskæftigelsen ændrer ikke på den opadgående trend, der har bragt 14.300 lønmodtagere i job i byggeriet fra marts 2013 til marts 2016. Den stigende bygge- og anlægsaktivitet siden 2013 betyder, at der hver eneste dag året rundt, i alt slags vejr og på både hverdage og fridage i snit er skabt 13 nye byggejobs, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en pressemeddelelse.
Vender man blikket mod det samlede arbejdsmarked, så bød april ifølge Danmarks Statistik for 36. måned i træk på fremgang i den sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse. Denne gang med et plus på 2.300.
– Der er skabt 109.200 private lønmodtagerjob de seneste tre år, og det er en entydig positiv nyhed for dansk økonomi, siger Bo Sandberg og tilføjer:
– Det er ærgerligt, at den markante fremgang på det private arbejdsmarked endnu ikke har kastet særlig meget BNP-vækst af sig. Men det ændrer ikke på den positive konklusion, at kongetallet for arbejdsmarkedet går på sommerferie i topform.
Når den stærke private jobskabelse endnu ikke for alvor har forplantet sig til BNP-væksten, skyldes det blandt andet en svag produktivitetsudvikling i dansk økonomi.
– Der ligger et stort pres på politikerne forud for efterårets bunkebryllup af reformer. Der er brug for bedre rammebetingelser for investeringer, der skal flyttes folk fra passiv til aktiv forsørgelse, skatten på arbejde skal ned, og der er anbefalinger fra Produktivitetskommissionen, som endnu ikke er gennemført. Samtidig skal trepartsforhandlingerne levere varen, hvad uddannelse af flere faglærte angår, siger Bo Sandberg.