Dansk Byggeri afviser sortlistning

Direktør Peter Stenholm peger på, at der i udbudsreglerne allerede er mulighed for at udelukke virksomheder fra at byde på en opgave, hvis de har handlet i strid med reglerne.
Dansk Byggeri mener, at der allerede er mulighed for at sanktionere byggevirksomheder, der bryder reglerne. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri mener, at der allerede er mulighed for at sanktionere byggevirksomheder, der bryder reglerne. Foto: Colourbox.

Dansk Byggeri er ikke ligefrem begejstret over et forslag fra Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet, der vil have sortlistet byggevirksomheder, der ikke lever op til indgåede aftaler om arbejdsklausuler eller snyder med skat og afgifter.

Direktør Peter Stenholm siger til Dagens Byggeri, at der findes mange instrumenter, som kan tages i anvendelse, hvis man vil gøre brug af sanktioner over for virksomheder, der ikke overholder reglerne.

– Eksempelvis har man i udbudsreglerne mulighed for at udelukke virksomheder, som har handlet i strid med reglerne. Man skal ikke blande tingene sammen, men bruge de sanktionssystemer, der allerede er. Mere eller mindre velbegrundet sortlistning er ikke en god idé, siger Peter Stenholm til Dagens Byggeri.

Skal orienteres

Han understreger, at man kan orientere virksomheder om, at de er udelukket fra at byde på en opgave, og at man selvfølgelig skal orientere dem om, hvorfor de er udelukket.

– Det foregår på et reguleret grundlag, og de regler har vi ingen bemærkninger til. Vi har et retssystem i Danmark, og overholder man ikke reglerne, bliver man dømt og betaler for det. Så har man udstået sin straf. Med en sortlistning indikerer man, at virksomheden kan finde på at gøre det igen og igen. Men hvis det er så alvorligt, at det er omfattet af udbudsreglernes udelukkelsesgrunde, kan det tages i anvendelse, siger Peter Stenholm.

Ikke i orden

Peter Stenholm vil i øvrigt af principielle grunde ikke kommentere den igangværende sag fra Nordjylland, der verserer ved en faglig voldgift, hvor rumænske ansatte ifølge en række medier angiveligt er blevet snydt for store summer. Han understreger, at det ikke er i orden at snyde på vægten, men at det fagretlige system tager sig af løn- og arbejdsforhold.

– Vi har myndigheder, som kontrollerer, at arbejdsmiljøet er i orden, om der betales skat, og om reglerne i øvrigt overholdes. Det skal man blive ved med, og det kan man for vores skyld godt gøre endnu mere. Vi har de nødvendige instrumenter til rådighed. Virksomhederne skal behandles ligeligt, og er der virksomheder, der handler i strid med udbudsreglerne, har man nogle instrumenter, så de kan udelukkes fra offentlige udbud, slutter Peter Stenholm.

Relateret indhold