Ifølge Dansk Byggeri lægger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen op til at udvide brugen af sociale klausuler med krav om praktikpladser til unge, når offentlige myndigheder står bag større byggeopgaver eller tjenesteydelser.
Derfor vil regeringen undersøge, om det kan give flere reelle praktikpladser, hvis man ændrer på principperne for de sociale klausuler.
Men det vender Dansk Byggeris administrerende direktør, Lars Storr-Hansen, sig kraftig imod. Han mener ikke, at sociale klausuler er den bedste måde at skaffe flest mulige unge til byggeerhvervene.
– Der er ikke noget ufornuftigt i, at virksomhederne tager et socialt ansvar ved at tage unge mennesker i praktik. Men der er bedre redskaber end sociale klausuler, som allerede virker i mange kommuner i form af vore partnerskabsaftaler, som Dansk Byggeri har indgået med 41 kommuner, siger Lars Storr-Hansen til Dagens Byggeri.
God effekt
Partnerskabsaftalerne indebærer, at Dansk Byggeri, kommunens beskæftigelsesforvaltning, uddannelsesinstitutionerne og somme tider fagbevægelsen indgår et samarbejde om at synliggøre de praktikpladssøgende og praktikpladserne i virksomhederne.
– Vi oplever en god effekt, og forskellen i forhold til sociale klausuler er, at partnerskabsaftalerne er frivillige. Ved sociale klausuler fanger man typisk kun opgaver, som er på 10 millioner kroner og opefter, og som varer et halvt år eller mere. Med vores aftaler fanger vi alle typer entrepriser – store som små på hele arbejdsmarkedet – privat som offentligt. Kravet om sociale klausuler er ufleksibelt, og det er et dårligt signal at sende til både virksomhederne og unge mennesker, at det foregår med på tvang, siger Lars Storr-Hansen videre.
Alle kan være med
Han understreger i øvrigt, at også virksomheder, der ikke er medlemmer hos Dansk Byggeri, kan tilslutte sig partnerskabsaftalerne.
– Vi mener, at frivillighedens vej er det bedste, og det økonomiske incitament, der også er for virksomhederne til at tage flere i praktik, skaber en stærk vilje til at etablere nye praktikpladser. Vi har hele paletten af virksomheder – store som små – og alle er omfattet af partnerskabet. På den anden side er jeg helt med på, at de fleste lærlinge uddannes i relativt små virksomheder, som vi har flest af i Danmark. Men ingen skal smyge sig uden om, fortsætter Dansk Byggeris administrerende direktør.
Mødes på midten
Dagens Byggeri peger på, at det – i hvert fald på papiret – er en borgerlig regering, der nu vil indføre sociale klausuler, og det undrer ham ikke.
– Der er en tendens til, at politikerne omkring midten nærmer sig hinanden mere og mere. Det kan være svært at se forskel – specielt på disse områder. Indførelse af sociale klausuler er langt hen ad vejen udtryk for symbolpolitik. Man opfatter et problem og vil lave en løsning, som kan skabe ro i byrådssalen. “Nogen må gøre noget”, som det blev sagt. Men det er lidt irriterende, at man ikke skeler til, hvad der virker og er hensigtsmæssigt på arbejdsmarkedet. Der går populisme i sagen, siger Lars Storr-Hansen.