Danmarks Statistik har opjusteret BNP-væksten for både 2016 og for 1. kvartal 2017. Med den seneste nye opgørelse landede BNP-væksten i 2016 på 1,7 procent, mens årsvæksten i BNP i 1. kvartal 2017 er opjusteret fra 2,2 til hele 2,6 procent. Og det er ifølge Dansk Byggeri langt fra sikkert, at vi har set den sidste opjustering af disse tal.
– Festivalsæsonen er i fuld gang, og det er en blæsende og mudret omgang. Men så er det jo godt, at opsvinget kan kaste lidt sol og varme over den danske økonomiske scene. Med en, i dansk sammenhæng, imponerende vækst på 2,6 procent i 1. kvartal tyder alt på, at vi i 2017 for første gang i elleve år opnår en økonomisk vækst på over 2 procent, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.
Dansk økonomi befinder sig ifølge Dansk Byggeri i et solidt økonomisk opsving, og den største risiko er nu, at vi læner os tilbage og forsømmer at finjustere arbejdsmarkedet. Opsvinget bliver nemlig mere langtidsholdbart, hvis arbejdsstyrken opkvalificeres og udvides.
– Det er altid bedre at lave reformer i opgangstider end i nedgangstider. Under et opsving er der job at få til dem, vi gerne vil have bliver længere, og dem, der normalt har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, siger cheføkonomen.
Byggeriet boomer
Det nye i 2017 i forhold til tidligere år er, at der nu er flere økonomiske vækstmotorer i gang på samme tid.
– Eksporten steg med 5,9 procent i 1. kvartal set i forhold til 1. kvartal 2016, boliginvesteringerne voksede med 4,3 procent og privatforbruget ligeledes med pæne 2,5 procent, konstaterer Bo Sandberg.
Dansk Byggeri glæder sig også over, at boligbyggeriet – med en årsvækst på 11 procent – var den vigtigste bidragyder til det økonomiske opsving i 2016.
– Nybyggeriet af boliger har nu for alvor indtaget scenen. Og der er vel at mærke tale om helt nødvendige boliginvesteringer for at møde urbaniseringens efterspørgsel. Det vil sige, at der er ikke tale om spekulationsbyggeri. Og så er det en positiv sideeffekt, at fremgangen i byggeriet skaber mange ekstra job i andre brancher også, fx rådgivere, arkitekter, transport og byggematerialeindustri, siger Bo Sandberg.