På baggrund af nye tal fra SKAT har Dansk Byggeri regnet på provenuet fra skat på fri, arbejdsgiverbetalt telefon – som også kaldes “smartphoneskatten”.
– Skat på fri telefon har nu stabiliseret sig på et højt niveau med cirka en halv million årlige betalere og cirka en halv milliard kroner i årligt provenu. Det vil sige, at vi, der betaler skat af fri telefon, i runde tal hver især i snit betaler 1.000 kroner om året, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Opsigtsvækkende
I 2015 var der ifølge oplysninger fra SKAT 500.684 personer, der betalte skat af fri telefon. Det indebar en forhøjelse af befolkningens samlede A-indkomst med 1,139 milliarder kroner, hvilket ifølge Dansk Byggeris beregninger gav 502,4 millioner kroner i skattebetaling til statskassen i 2015.
– Provenuet på godt 500 millioner kroner er et noget andet tal end det, der optrådte i den oprindelige finanslovsaftale for 2012 fra november 2011 mellem den nytiltrådte S-R-SF-regering og Enhedslisten. Heraf fremgik det, at afskaffelse af multimedieskatten ville sænke skatteindtægterne med cirka 510 millioner kroner årligt fra og med 2012, mens afløseren, beskatning af fri telefon, skulle give et provenu på cirka 50 millioner kroner årligt, forklarer Bo Sandberg.
– Smartphoneskatten har ganske vist ikke ligeså negative adfærdseffekter, som multimedieskatten havde. Men ikke desto mindre er det opsigtsvækkende, at den giver ti gange så meget i kassen, som det ellers fremgik af den politiske aftale herom, siger Bo Sandberg.
Fjern skatten
Dansk Byggeri foreslår helt at fjerne skat på fri telefon, som også i bygge- og anlægsbranchen hæmmer den daglige udførelse af opgaver samt bremser digitaliseringen.
– Uanset at man også kan bruge sin arbejdstelefon privat, så er og bliver smartphoneskatten en skat på et arbejdsredskab og på den digitalisering af samfundet, som ellers tilstræbes andre steder i den politiske verden. Normalt lægger man skat på de ting, man vil have mindre af, for eksempel forurening, og lemper skatten på det, man gerne vil have mere af, for eksempel arbejde, forklarer cheføkonom Bo Sandberg og tilføjer:
– Afskaffelse af smartphoneskatten kan måske ligefrem bidrage til at løsne lidt op for de fastlåste positioner omkring personskattelettelserne i 2025-forhandlingerne. For det er sådan, at topskatteyderne betaler væsentligt mere i skat på fri telefon end ikke-topskattebetalere gør. Så hvis denne skat afskaffes, gavner det i kroner og øre naturligvis omvendt topskattebetalerne mest, siger cheføkonomen.