TV2’s udsendelse om danske håndværkere kontra østeuropæiske er ifølge Dansk Byggeri udtryk for grov manipulation med i hvert fald den virksomhed, der leverede de danske håndværkere.
Der fremgår nemlig intet af aftalen mellem TV2 og den pågældende virksomhed – Boas Byg – om, at håndværkerne skal konkurrere på deres håndværksmæssige kunnen. Det hedder i kontrakten blandt andet, at udsendelsen skal sætte fokus på, hvad det gode arbejdsliv egentlig består af, for dem som arbejder i Danmark. Arbejdstitlen er ‘Med Danmark på arbejde’, og det fremgår ingen steder, at der er tale om en konkurrence på de faglige færdigheder. Tværtimod har Boas Byg haft den opfattelse, at det gjaldt det gode arbejdsmiljø.
Forkert præmis
Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri siger efter udsendelsen til Dagens Byggeri, at Boas Byg har haft fokus på, hvordan vi i Danmark behandler vores medarbejdere og ikke en konkurrence mellem et dansk og et udenlandsk produktionshold.
– Præmissen for deltagelsen har for Boas Byg ikke stået klart, og det synes vi i Dansk Byggeri ikke er i orden. Udsendelsen giver heller ikke et reelt billede af, hvordan eksempelvis danske byggevirksomheder behandler deres medarbejdere. Har man set udsendelsen og hører til i byggebranchen, vil man konstatere, at det hører fortiden til. Det er slet ikke sådan, vi producerer på en byggeplads, hverken med danske eller udenlandske medarbejdere, siger Michael H Nielsen.
Styr på arbejdsmiljø
Han understreger, at der på en dansk byggeplads blandt andet er styr på arbejdsmiljøet, og der viser udsendelsen, at der er plads til forbedring.
– Det er ærgerligt, at TV2 skaber et billede hos den danske befolkning om, at danske byggevirksomheder er uproduktive og holder mange pauser. Det er ikke virkeligheden. Der produceres hårdt og effektivt hver eneste dag på danske byggepladser. Udsendelsen har mere karakter af underholdning end af at give et sandfærdigt billede af den danske byggebranche. Vi har gjort meget ud af at hæve byggebranchens image i befolkningen, og nu kan vi starte forfra, siger Michael H. Nielsen, der oplyser, at Dansk Byggeri og 3F gennem efteråret har forsøgt at standse udsendelsen, fordi den er optaget på falske præmisser, men at man har talt for døve øren. Man overvejer nu i stedet at gå i Pressenævnet med sagen, men har ikke besluttet det endnu.
Meget usædvanligt
Næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, er heller ikke begejstret for udsendelsen. Han kalder indtrykket af Boas Byg for meget udsædvanligt og mindes ikke i sine mange år i byggebranchen at have oplevet noget lignende.
– Udsendelsen har intet med det generelle billede at gøre. Det er bekymrende, at man tager noget underholdning og ophøjer det til en slags sandhed om den danske byggebranche. Der findes i alle brancher folk, der udfører deres arbejde dårligt. I udsendelsen har de så fundet en virksomhed, som tilsyneladende udfører arbejdet skidt, men som også bliver vildledt og fanget i et spil, som, de tror, er noget helt andet. Mesteren var på pladsen næsten hele tiden og instruerede folkene i, at “her holder vi pauser, hygger os og drikker øl og sodavand, som mester henter”, siger Palle Bisgaard til Dagens Byggeri.
Dårligt eksempel
Han kalder det et enkeltstående og dårligt eksempel, som ikke kan bruges til meget andet end en slags dårlig underholdning.
– Udsendelsen er et billede af en mester, der opfører sig meget besynderligt og meget ulig det, de fleste mestre gør. Det er virksomheden, der har ledelsesretten, og de pågældende danske svende gør jo bare det, mester siger, de skal gøre. Udsendelsen er et usædvanligt dårligt eksempel på, hvordan danske håndværkere udfører deres arbejde. Og når det gælder arbejdsmiljøet, slæber de udenlandske arbejdere tingene op via et halvdårligt stillads. Der er ikke noget skur, og en af de udenlandske byggearbejdere skrider og brækker benet, fordi vedkommende ikke bærer skridsikre sikkerhedssko. De har ingen værnemidler eller andre arbejdsmiljøforanstaltninger. Virksomheden indbetaler ingen pension eller søgne- helligdagspenge til de polske medarbejdere, siger Palle Bisgaard.
En konditor
Han erkender, at der er tale om “to danske virksomheder – en tømrermester og en konditor”, det sidste med henvisning til ejeren af den virksomhed, som benytter polsk arbejdskraft.
Han noterer også, at der af tømrermesteren arbejdes med montering af dampspærre, mens “konditoren” end ikke har det inde i overvejelserne, men monterer isoleringen uden tanke for, at spærene rådner, når de lukkes inde i 400 millimeter mineraluld.