Regeringens økonomiske redegørelse var ret så pessimistisk med hensyn til vækstskønnet for i år og de kommende år, og cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, siger til Dagens Byggeri, at selv om der er kommet en opjustering af BNP fra Danmarks Statistik, går man ikke direkte fra en økonomisk krise til et buldrende opsving.
– Det går bedre i dansk økonomi, men det er ikke nogen prangende vækstrater, vi har med at gøre. Vi er ude af krisen, og der er fremgang både på arbejdsmarkedet og boligmarkedet. Det smitter også af på byggeaktiviteten. Derfor har vi set en fremgang i byggebeskæftigelsen på cirka 16.000 de seneste tre år. Vi var nede at vende i forbindelse med finanskrisen, og nu er vi oppe på godt og vel det normale. Det skal vi glæde os over, siger Bo Sandberg.
Inden for skiven
Han har ikke mindst været spændt på at se regeringens egen vurdering af finanspolitikkens virkning.
– Det kom ikke frem i forbindelse med finanslovsaftalen. Men med den økonomiske redegørelse peger regeringen på, at der er en rimelig eller neutral, svagt opstrammende finansvirkning.
– Regeringens planlagte økonomiske politik strammer altså en lille smule de kommende år. Det er inden for skiven, fordi der er meget godt gang i arbejds- og boligmarkedet. De offentlige finanser er kernesunde og holdbare på lang sigt, men det er ved at stramme lidt til på arbejdsmarkedet, så derfor er det fornuftigt ikke at stimulere økonomien for meget, siger Bo Sandberg.
Godt med OPP
Den nye transport- og byggeminister, Ole Birk Olesen, har bebudet, at han er meget åben over for OPP-projekter på anlægsområdet, og det kan ifølge Bo Sandberg sætte gang i en række samfundsnyttige investeringer.
– Det er positivt, hvis privat medinvestering kan bruges til at sætte gang i investeringer, man ellers ikke ville have fået. Det kan geare samfundet til mere vækst, hvis infrastrukturen udbygges, så spildtid og trængsel mindskes på vejene. Det går ud over arbejdsmarkedet, hvis man sidder i bilkøer i stedet for at være på arbejde, slutter Dansk Byggeris cheføkonom.