Om Rebus
- Rebus er et samfundspartnerskab, der samler alle led fra byggeriets værdikæde for at fremme en bæredygtige renoveringer til gavn for brugere, industrien, miljøet og samfundsøkonomien.
- Gennem en række fokusområder og afprøvning i fuldskala, udvikler partnerskabet metoder og værktøjer til renovering, der gavner miljøet, beskæftigelsen, indeklimaet og innovationskraften i byggeriet.
- Projektet skal sikre 50 procent lavere energiforbrug efter renovering, 30 procent lavere ressourceforbrug under renovering og 20 procent øget produktivitet.
Enemærke & Petersen er som nyt medlem i samfundspartnerskabet Rebus i gang med at bidrage til vidensopbygning inden for både strategiske partnerskaber og præfabrikation, som er to af fokusområderne i Rebus-samarbejdet, der er et partnerskab, som samler alle led fra byggeriets værdikæde for at fremme bæredygtig renovation til gavn for alt fra borgerne til samfundsøkonomien.
Peder Johansen, der er direktør for forretningsudvikling i Enemærke & Petersens og en ny del af Rebus’ styregruppe, er begejstret for at træde ind i det strategiske samarbejde:
– Vi glider nemt ind i samarbejdet, fordi det rammer ind i kernen af vores visioner om at gøre byggeriet bedre til at løfte et samfundsansvar, udtaler han.
Virksomheden kan især trække på sin viden om samarbejde med forskellige parter i store byggeprojekter:
– Det er meget attraktivt for os, at den praktiske erfaring, vi har opnået med partnerskaber med henholdsvis Københavns Kommune, Byk med Trust samt KAB og &os Byggepartnerskabet, nu skal sættes i spil og undersøges i samspil med de gode samarbejdspartnere, vi har fået i Rebus, siger Peder Johansen.
Udvikling af præfab-produkter og proces
I udviklingssporet i Rebus, der omhandler facadeudvikling, er Enemærke & Petersen blevet opfordret til bidrage med viden om byggeproces og produktudvikling af præfabrikerede elementer.
Gennem en årrække har den landsdækkende entreprenørvirksomhed arbejdet intensivt med egen præfab-produktion. En af de vigtige trin handler om at identificerer de bygningselementer, der med fordel kan flyttes fra pladsen og til de mere vejrfaste forhold på en byggefabrik. I præfab-sammenhæng udnytter Enemærke & Petersen den 6000 kvadratmeter store byggefabrik i Glostrup, men benytter også de store produktionshaller på adresserne i Aarhus og Aalborg.
Ved præfab prioriteres klimaet
I Rebus skal den praktiske erfaring anvendes til konkret at få afprøvet nogle facadeløsninger samt monterings- og byggeproces. Projektleder i Rebus, Martha Katrine Sørensen, ser det som en stor styrke, at det nye medlem er kommet ind i partnerskabet:
– Samarbejdet er helt oplagt. Den praktiske erfaring med byggeriets processer, som E&P har, gør afstanden fra skrivebord til byggeplads meget mindre. Det åbner op for nogle nye perspektiver i forhold til både at demonstrere facadeløsningerne i fuld skala og at studere de strategiske partnerskaber indefra, siger Martha Katrine Sørensen.
Det forøgede fokus på klimadagsordenen gør præfab til en endnu vigtigere element, påpeger Enemærke & Petersens forretningsudvikler Anders Sørensen, der deltager i præfab-sporet:
– Udnyttet rigtig har præ-fabrikation rigtig mange fordele: gennemtænkte præfab-løsninger kan være en oplagt vej til at reducere CO2, mindske ressourcespild og øge produktivitet, siger Anders Sørensen.