Igen og igen lover politikerne, at det skal være nemmere at være selvstændigt erhvervsdrivende. Men for de fleste mindre erhvervsdrivende i byggebranchen er ikke mindst papirarbejdet, der er forbundet med at afgive tilbud til det offentlige, en af årsagerne til, at de undlader at byde ind på opgaverne. Kun cirka 20 procent af de mindre håndværkervirksomheder byder på opgaver fra det offentlige. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri.
Erhvervspolitisk chef Torben Liborius siger til Dagens Byggeri, at konsekvenserne af det administrative besvær betyder, at kommunerne får færre valgmuligheder, og samtidig er der virksomheder, som ikke får en fair chance.
Håndværkerliste
Han understreger, at problemet ikke kan tilskrives EU-reglerne, der ikke har til hensigt at gøre det besværligt at byde, men at gøre det fair.
– Der er nogle helt konkrete rutiner i mange kommuner, der gør det mere besværligt at byde, end det kunne være. Mange af opgaverne ligger under EU’s tærskelværdier og er dermed fritaget for EU-krav. Det er danske regler, der gælder, og de kan håndteres på forskellig måde. I mange tilfælde handler det om, at kommunen skal turde have eksempelvis en håndværkerliste, de går frem efter, og som håndværkerne kan melde sig til, og dermed at kommunerne med de små opgaver får en hurtigere løsning af opgaverne, siger Torben Liborius.
Mindre detaljer
Samtidig peger han på, at opgaven for kommunerne er at tilpasse detaljeringsmængden i de enkelte udbud til netop den enkelte opgave, så håndværkerne på den anden side ikke skal vende tilbage igen og igen for at søge de nødvendige oplysninger som grundlag for at kunne byde på opgaven. Eller at det tager for lang tid at dokumentere.
– Der er et misforhold mellem de opgaver, der skal løses, og den måde kommunen håndterer det på. Mange håndværksvirksomheder har nærmest på forhånd opgivet at byde på eksempelvis kommunale opgaver. Det er et marked, der rent administrativt er for besværligt, blandt andet fordi politikere og embedsmænd er bange for, at der kan findes fodfejl. Resultatet er et lidt stivnet system, siger Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef.