Glasfacader er en trend inden for byggeri, og her er det et krav med en form for solafskærmning for at kunne holde ud at arbejde inde i bygningen. Især i mindre byggerier bliver problemet med skarp, bagende sol dog ofte ikke implementeret i selve arkitekturen – men det kan stadig løses.
– Vi oplever en øget efterspørgsel på erhvervsdelen, og her er udvendige screens ofte den mest optimale løsning, fordi 90 procent af varmen filtreres fra, inden den når ind på kontorerne, siger Kristian Drachmann, produktchef hos Garant.
Kæden, der med sine 70 butikker er landets største forhandler af gardiner og solafskærmninger, bliver også ofte kaldt ud til virksomheder, hvor der i første omgang er valgt mørklægningsgardiner. Det er en problematisk løsning, fordi de både holder solen og det naturlige dagslys væk. I andre tilfælde er solindfald slet ikke tænkt ind i arkitekturen.
“Stegt” af sommervarmen
Det gælder blandt andet hos Himmerland Boligforening, der for to år siden flyttede ind i en stor glasbygning tegnet af Henning Larsen Arkitekter ved havnen i Aalborg.
– Den første sommer blev vi næsten stegt inde på kontorerne. Men huset er Z-formet, så her er mange forskellige slags solindfald, og derfor var vi nødt til at være her en hel sommer for at lokalisere problemområderne, fortæller projektleder Allan Revsbech fra Himmerland Boligforening.
Nu glæder de ansatte sig over automatiske, semitransparente rullegardiner, der automatisk kører ned og skærmer for morgensolen kl. 4, så medarbejderne ikke møder ind til en bageovn i sommerhalvåret.
Ifølge Arbejdstilsynet bør der højst være 25 grader på et kontor, og flere undersøgelser fra bl.a. Teknologisk Institut viser, at der arbejdes bedst ved temperaturer mellem 20 og 23 grader.