Når en bygherre udbyder et projekt, er der i mange tilfælde mulighed for at læne sig op ad nogle af de mange godkendelsesordninger, der sikrer kvaliteten af bestemte produkter eller løsninger. Ifølge Bygherreforeningen kan det i nogle tilfælde også være godt at vælge godkendte produkter eller leverandører, fordi det hæver kvaliteten af byggeriet. Men godkendelsesordningerne kan også medføre en risiko for svækket konkurrence, fordi ordningerne favoriserer dem, der er med i ordningen, hvorved markedet begrænses til relativt få spillere. Det skriver Bygherreforeningen på sin hjemmeside.
Svær gråzone
– Det er en svær gråzone. Nogle godkendelsesordninger vejer tungere end andre. Hvis SBi-anvisninger eksempelvis anbefaler at anvende godkendte løsninger, er det værd at notere, at sådanne anvisninger har karakter af et halvjuridisk dokument, og følger bygherrerne ikke anbefalingen, kan de stå juridisk dårligere, hvis noget går galt. Så i de tilfælde er det ofte en god idé at følge anbefalingerne. I andre tilfælde bør bygherren overveje nærmere, om det giver mening at følge godkendelsesordningerne, siger direktør i Bygherreforeningen Henrik L. Bang.
Det er ofte en god idé at følge anbefalingerne i SBi-anvisningerne. I andre tilfælde bør bygherren overveje nærmere, om det giver mening at følge godkendelsesordningerne.
Henrik L. Bang Direktør, Bygherreforeningen
Risiko i vådrum
Bygherreforeningen peger selv på en aktuel SBI-anvisning, der anbefaler GVK-virksomheder – det vil sige virksomheder, der er godkendt af Gulvbranchens Vådrumskontrol – til udførelse af vådrum.
– Det må betyde, at SBI anser vådrumsarbejde for at være et særligt risikofyldt område i byggeriet. At de kan se, at der er en reel kvalitetsforskel på at vælge en gulventreprenør, der er underlagt en ekstern, uvildig kontrol, frem for en der ikke er. Og det bør bygherrer og deres rådgivere forholde sig til, siger Henrik L. Bang.