KADK samler byggeriet om FN’s 17 verdensmål

Uddannelses- og Forskningsministeriet bevilliger 400.000 kroner til nyt projekt, der skal afdække, hvordan bygherrer, tegnestuer og vidensinstitutioner kan arbejde med FN's 17 verdensmål.
Det nye netværk, der er forankret på KADK, skal afdække, hvordan byggeriet kan arbejde konkret med FN's 17 verdensmål. Pressefoto.
Det nye netværk, der er forankret på KADK, skal afdække, hvordan byggeriet kan arbejde konkret med FN's 17 verdensmål. Pressefoto.

For første gang nogensinde samles den danske byggebranche og vidensinstitutioner i et nyt netværk. Netværket skal undersøge, hvordan man i praksis kan arbejde med FN’s 17 verdensmål i arkitektur og i byggebranchen.

Det nye netværk er forankret på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK, hvor det ledes af professor Anne Beim, Institut for Bygningskunst & Teknologi. Netværket har netop fået en bevilling på 400.000 kroner fra Innovationsnetværket InnoByg, som hører under Styrelsen for Institutioner og Uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Vi glæder os meget over, at netværket bliver forankret på KADK. Det ligger i naturlig forlængelse af vores flerårige arbejde med FN’s verdensmål. Videndeling inden for byggeriet er afgørende for fremtidens bæredygtige løsninger, ikke mindst i forhold til at tænke verdensmålene ind i en holistisk sammenhæng – og det er det, der skal til, hvis vi skal nå dem i tide, siger rektor Lene Dammand Lund.

Fælles viden og erfaringer

Ved at samles i et neutralt netværksrum får bygherrer, rådgivningsvirksomheder og vidensinstitutioner mulighed for at opbygge fælles viden og udveksle konkrete erfaringer med verdensmålene – for efterfølgende at kunne indarbejde dem i byggeriet.

Det nye netværk, der er forankret på KADK, skal afdække, hvordan byggeriet kan arbejde konkret med FN's 17 verdensmål. Pressefoto.
Det nye netværk, der er forankret på KADK, skal afdække, hvordan byggeriet kan arbejde konkret med FN’s 17 verdensmål. Pressefoto.

Hvordan tager man for eksempel både højde for verdensmålene og de udfordringer bygherrer og rådgivningsvirksomheder i praksis står over for, når man stiller krav til et nyt byggeri? Og hvordan kan bygherrer, rådgivningsvirksomheder og byggeriets øvrige parter samarbejde bedst muligt om at bygge bæredygtigt og samfundsmæssigt forsvarligt?

Det er spørgsmål som disse, netværket gennem debat og møder skal søge at finde svar på – svar som skal gøre det muligt at navigere i verdensmålene med kritisk sans.

– FN’s 17 verdensmål har skabt en ny global dagsorden, som også vil få store konsekvenser for arkitekturen og den måde vi bygger på. Verdensmålene er kendetegnet ved, at der er mange, og de er ret forskellige. Ydermere er de krævende at forstå og omsætte, og byggeriets parter skal derfor blive klogere på, hvordan vi sammen kan udvikle byggebranchen i forhold til verdensmålene. Det nye netværk skal skabe et kritisk overblik og afsæt for en kvalificeret efterspørgsel, som kan sætte skub i denne udvikling. Vi glæder os til at medvirke i udviklingen af indholdet til gavn for branchen, samfundet og en helhedsforståelse af arkitekturen, siger professor Anne Beim, som står i spidsen for det nye netværk.

Relateret indhold