Den skarpe kritik af transaktionsomkostningerne ved licitationer, som blandt andre Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) har rejst primært rettet mod det offentlige, er ikke gået ubemærket hen i Kommunernes Landsforening, hvor chef for Udbudsportalen, Rikke Haahr, siger til Dagens Byggeri:
– Det er svært at se, hvordan FRI har regnet sig frem til, at man kan frigøre de store beløb, som man hævder. Men man kan jo generelt ikke være uenig i at reducere transaktionsomkostningerne. Når offentlige bygherrer skal købe rådgivning, som FRI’s medlemmer sælger, skal vi sikre os den rigtige løsning til den rigtige pris. Derfor gør man sig umage med at beskrive den stillede opgave og stille de rigtige krav. Samtidig skal der være en god konkurrence om opgaven, og derfor beder man flere om at give et tilbud. Det er jo borgernes skattekroner, siger Rikke Haahr.
Jeg synes derfor, at det ville være oplagt at have et møde med FRI om, hvad de mener, man kan gøre for at nedbringe transaktionsomkostningerne, og hvor mange tilbud, de mener, er for mange.
Rikke Haahr Chef for Udbudsportalen, KL
Ikke nul
Hun erkender, at hele den nævnte proces kræver ressourcer hos alle parter og understreger, at noget af det er nødvendigt, og at man ikke kan få omkostningerne ned på nul.
– Men transaktionsomkostningerne skal ikke være højere end nødvendigt. De skal være så lave som muligt. Det ville i øvrigt være rart at vide, hvor mange tilbud, FRI mener, at man skal indhente. En offentlig bygherre vil bare have et antal tilbud, der sikrer, at der er den rigtige konkurrence. Transaktionsomkostningerne er jo på begge sider af bordet, og en kommune er jo ikke interesseret i at skulle vurdere 25 tilbud på eksempelvis en daginstitution. Jeg synes derfor, at det ville være oplagt at have et møde med FRI om, hvad de mener, man kan gøre for at nedbringe transaktionsomkostningerne, og hvor mange tilbud, de mener, er for mange, fortsætter Rikke Haahr.
Filmen knækker
Hun oplyser i øvrigt, at KL opfordrer kommunerne til at anvende en udbudsform, der ikke medfører for mange tilbud:
– Vi opfordrer til begrænset udbud, hvor man typisk får 3-5 bud på opgaven. Hvis transaktionsomkostningerne overstiger kontraktværdien, knækker filmen. Men samtidig skal man have tilstrækkelig information til at kunne vælge det bedste. Ellers opstår der situationer, hvor sagen ender i klagenævnet. Det er også med til at fordyre sagerne, hvis man skal køre en klagesag, med alt hvad det indebærer af eksempelvis aktindsigt, slutter Rikke Haahr.