Kontrakten skal op af skuffen og ud på byggepladsen

Værdibyg vil have folk til at tænke konstruktivt, når de indgår en aftale.
Der er fokus på kontrakter som styringsværktøj hos Værdibyg, som sender en opfordring til branchen. Foto: Værdibyg.
Der er fokus på kontrakter som styringsværktøj hos Værdibyg, som sender en opfordring til branchen. Foto: Værdibyg.

Når blækket er tørt på kontrakten, ryger den typisk i skuffen – ude af syne, og arbejdet begynder.

Sådan er virkeligheden ude på rigtig mange danske byggeprojekter, hvor kontrakten først ser sollys i tilfælde af konflikt. Men hvorfor ikke bruge kontrakten til at undgå konflikten? lyder det fra Værdibyg, der har taget initiativ til et nyt projekt, som vil gøre kontrakterne lettere at forstå og anvende i det daglige.

Projektet er støttet af Boligfonden Kuben og tager udgangspunkt i det nye AB.

– I dag bliver kontrakterne næsten kun brugt til at slå hinanden i hovedet med, når der er opstået en konflikt. Men det er en helt forkert måde at bruge kontrakter på. De skal i stedet bruges som et styringsværktøj til at undgå konflikt, siger projektleder i Værdibyg Christine Meden Bjerregaard.

Samarbejde med Rambøll

Derfor er Værdibyg gået sammen med Rambøll Management Consulting om et nyt projekt, der skal visualisere centrale aspekter af det nye aftalesæt AB, så det bliver lettere at forstå og bruge i det daglige arbejde. Gennem en række eksempler og en vejledning håber de to parter på at skabe grobund for bedre samarbejde i byggeriet. Projektet er støttet af Boligfonden Kuben, og indebærer workshops med centrale aktører indenfor branchen.

– Groft sagt så er kontrakter skrevet af advokater til andre advokater med henblik på at løse konflikter, når tingene går galt. Jeg synes, det vil være bedre at skrive kontrakterne til målgruppen udefra en overordnet målsætning at få samarbejdet til at glide. Generelt er der for lidt fokus på målgruppen. Selvom du er verdens bedste sjakbajs, er det ikke sikkert, du synes, det er synderligt interessant at afkode 4 tætskrevne sider om, hvordan du ændrer kontrakten, når tidsplanen skal justeres, siger Head of Contract & Commercial Management i Rambøll Management Consulting Rasmus Tønnies.

Svært at forstå kontrakter

Rasmus Tønnies arbejder med at simplificere kontrakter, så de bliver lettere at forstå for alle parter i en byggesag. For ham er der ingen tvivl om, at visualiseringer gør kontrakterne nemmere at forstå og mindsker konfliktniveauet:

– Folk har utrolig svært ved at forstå kontrakter. International Association of Contract & Commercial Management gennemførte på et tidspunkt en undersøgelse, hvor kun 12% af de adspurgte sagde, at en kontrakt ikke er svær at forstå. I Shell har de taget konsekvensen og tilbudt flere kunder, at de kan vælge mellem en almindelig kontrakt eller en visualiseret kontrakt. De har endnu ikke oplevet, at nogen af kunderne har bedt om den almindelige kontrakt. Det viser, hvor meget nemmere det er at forstå visualiseringer, siger Rasmus Tønnies.

Workshop med udvalgte aktører

Visualiseringer er gode til at understøtte et budskab og få de centrale punkter frem. Derfor vil Værdibyg udvælge en række områder fra det nye AB aftalesæt, som bliver visualiseret og kan fungere som inspiration til supplement til en kontrakt. Hvilke punkter, der skal vælges ud, bliver diskuteret på to workshops med udvalgte aktører fra byggebranchen. Den første workshop var mandag eftermiddag, hvor blandt andet projektgennemgang, konflikthåndtering og ændringshåndtering var på agendaen. Blandt de godt 20 deltagere var der udbredt enighed om, at en større grad af visualiseringer i kontrakterne ville hjælpe samarbejdet på vej.

– En visualisering af kontraktens rollefordeling og grænseflader vil være virkelig nyttig for vores arbejde, lød det blandt andet fra Per Bjørnskov fra Bygningsstyrelsen

På workshoppen blev deltagerne også bedt om at komme med deres bud på, hvordan en visualisering kunne se ud. Her var der meget forskellige tilgange til emnerne alt efter, om deltagerne havde bygherre-, rådgiver- eller entreprenørbrillerne på.

– Det har været en god dag med mange input fra erfarne praktikere. Nu skal vi arbejde videre med de forslag, der er kommet på bordet. Det glæder vi os til, slutter Christine Meden Bjerregaard.

Relateret indhold