– Voldsomt vintervejr med sne, frost og efterårsorkaner har altid påvirket byggeriet. Men det usædvanlige i år er, at det er den vedholdende regn og de efterfølgende oversvømmelser, der rammer arbejdet på bygge- og anlægspladserne, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Når vandet på et tidspunkt trækker sig tilbage, får håndværksvirksomhederne omvendt typisk en periode med ekstra travlhed.
– Men set fra samfundets side, er der store tab ved de ødelæggende vandmasser i et lavtliggende land som Danmark, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri efterlyser derfor en national handlingsplan for klimasikring og kystbeskyttelse. Og foreslår, at der bliver oprettet en statslig klima- og kystfond, der sikrer kommunerne bedre muligheder for at finansiere klimasikrings- og kystbeskyttelsesprojekter, og gør det nemmere for vandselskaberne at fjerne vandet, uanset hvor det kommer fra.
Mangel på ordrer og medarbejdere
Foruden den massive regn er flere bygge- og anlægsvirksomheder også påvirket af for få opgaver i ordrebogen. Og for anden måned i træk er der flere byggevirksomheder, der mangler opgaver, end der mangler arbejdskraft.
I februar blev 20 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på efterspørgsel, mens 19 procent blev begrænset af mangel på arbejdskraft.
– De nye tal bekræfter, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er aftagende, mens den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere fortsat består, siger cheføkonom Bo Sandberg.