Næsten 2.600 virksomheder i Dansk Byggeris Træsektion har fået ny formand. Det er Niels Moestrup, der driver sin virksomhed i landsbyen Tune, som ligger mellem Greve og Roskilde cirka 30 kilometer fra Rådhuspladsen.
Han har omkring 70 medarbejdere og driver dels en alu-fabrik, og desuden murer, tømrer og malervirksomhed:
Træsektionen er meget velfungerende og har været det i mange år. Den indsats skal jeg som formand videreføre.
Formand Niels Moestrup Dansk Byggeris Træsektion
– Jeg er født og opvokset i nabolandsbyen Karlslunde og er uddannet tømrer. Jeg fik i 1997 mulighed for at købe en lokal virksomhed i Tune, og den virksomhed er siden udviklet til, hvad vi er i dag. Vi forventer at blive, hvor vi er, siger Niels Moestrup til Dagens Byggeri.
Dygtige lærlinge
Han ser tilførsel af kvalificeret arbejdskraft som den største udfordring for Træsektionen de kommende år:
– Vi skal uddanne gode lærlinge. Dertil kommer at sikre et godt arbejdsmiljø. Men det er ikke i orden, at der i dag uddeles temmelig store bøder for ganske små forseelser. Vi kan jo ikke holde vore medarbejdere i hånden hele tiden. Det er sjældent, at virksomhederne ikke stiller de redskaber til rådighed, der sikrer et sikkert arbejdsmiljø, siger Niels Moestrup, som selv konstant har fem-seks lærlinge i sine virksomheder.
De to, der senest har forladt virksomheden, præsterede henholdsvis bronzemedalje og sølvmedalje til svendeprøven, så der er styr på uddannelsesindsatsen.
Han understreger i øvrigt, at netop tømrerfaget tager mange elever, og samtidig peger han på, at aktiviteten er stigende for virksomhederne, hvilket baner vej for endnu flere lærlinge.
Hvad med flygtninge?
Samtidig kan flygtningene på længere sigt bidrage til at løse manglen på arbejdskraft, men det kræver en stor indsats:
– Det er et område, hvor vi også er parate til at bidrage med socialt ansvar. Men det er ikke bare at komme som håndværker fra udlandet og så gå ind på en dansk byggeplads. Der er meget forskellige kulturer, og vi ser generelt et højere kvalitetsniveau hos vore nuværende medarbejdere, end de kvalifikationer, flygtningene eventuelt kommer med. Men tingene kan læres, og det kan flygtningene også. Den største udfordring er sprogudfordringerne, siger Niels Moestrup videre.
Velfungerende sektion
Niels Moestrup er godt tilfreds med indsatsen fra Dansk Byggeris side, men efterlyser en samling af en række overenskomster:
– Det er svært at lave om på sædvanen. Som formand for Træsektionen skal jeg bidrage til ansvarlige overenskomster og i de hele taget bidrage til at skaffe gode rammevilkår. Træsektionen er meget velfungerende og har været det i mange år. Den indsats skal jeg som formand videreføre. Jeg har i forvejen nok at lave, men samtidig er jeg foreningsmenneske. Kan jeg gøre en forskel for andre, vil jeg gerne medvirke til det, fortæller Niels Moestrup, der blandt andet er med i bestyrelsen for håndboldklubben TMS Ringsted.
Han vil dog efter udnævnelsen som formand for Træsektionen rydde lidt op i de mange aktiviteter, herunder som formand for Dansk Byggeri på Sjælland:
– Der skal være mere tid til familien, slutter Niels Moestrup.