Mere præcise regler skal bekæmpe social dumping

Fremover skal østeuropæiske byggearbejdere i Danmark, også hvis de er udstationerede, arbejde efter de danske overenskomstmæssige løn- og arbejdsforhold.
EU-Kommissionen har præsenteret et udkast til en revision af Udstationeringsdirektivet. Foto: Colourbox.
EU-Kommissionen har præsenteret et udkast til en revision af Udstationeringsdirektivet. Foto: Colourbox.

Udstationeringsdirektivet har været en lang torn i øjet på den danske fagbevægelse, fordi det åbnede for social dumping, uden at der reelt kunne skrides ind.

Men nu har EU-Kommissionen præsenteret et udkast til en revision af direktivet som en del af en mobilitetspakke.

Udstationeringsdirektivet blev vedtaget for 20 år siden, men siden er der sket store ændringer på det europæiske arbejdsmarked, ikke mindst at en række østeuropæiske nationer er kommet med og med helt andre lønninger og arbejdsforhold, end der har været gældende i det øvrige Europa.

Lønforskellen mellem medlemslande er vokset, og i 2014 var der ifølge EU-Kommissionen 1,9 millioner udstationerede arbejdstagere i EU.

Forældede og uklare

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet, Ole Christensen, har i mange år forsøgt at få et opgør med social dumping, og han siger til Dagens Byggeri, at netop udstationering af arbejdskraft har skabt problemer med social dumping:

– Det skyldes blandt andet, at reglerne er forældede og for uklare. Der er et klart behov for mere præcise regler for udstationering, så vi sikrer fair konkurrence og undgår social dumping i Danmark og resten af Europa. Vi kan opsætte nogle kontrolmekanismer og indføre eksempelvis kædeansvar, hvis arbejdsmarkedets parter ønsker det. Det nye direktiv bliver et værn mod social dumping og vil sikre en fair konkurrence. “Samme løn for samme arbejde på det samme sted” er en hovedprioritet for Socialdemokraterne i EU-Parlamentet, siger Ole Christensen.

Usikre elementer

Han understreger, at Udstationeringsdirektivet fremover skal sikre, at alle får det samme i løn, hvis de udfører det samme arbejde på det samme sted:

– Kun på den måde sikrer vi, at konkurrencen mellem virksomheder ikke sker på bekostning af lønmodtagere og danske løn- og arbejdsvilkår. Eksempelvis foreslår Kommissionen, at udstationerede arbejdstagere skal dækkes af lokale overenskomster – ikke kun mindstelønnen – og ikke bare dække bygge-anlægssektoren, men alle sektorer. Der er dog en række usikre elementer i udspillet, herunder at det ikke er tilstrækkeligt gjort klart, at medlemslandene skal definere, hvad der er de lokale løn- og arbejdsvilkår. I Danmark har vi jo ikke lovgivning omkring mindsteløn. Derfor er det overenskomsterne, der skal gælde for udstationerede arbejdstagere i Danmark, slutter Ole Christensen, der slår fast, at Udstationeringsdirektivet skal respektere den danske overenskomstmodel.

Relateret indhold