Randers Tegl overtager al salg af genbrugssten: ”Stykprisen skal ned”

Den danske teglkoncern udvider nu samarbejdet med leverandøren Genbrugssten. Bag beslutningen ligger skærpede lovkrav, som parterne forventer vil øge efterspørgslen på genbrugte mursten.
Salgschef i Randers Tegl, Kenneth Poulsen (tv.), og adm. direktør hos Genbrugssten, Steen Madsen.

I februar i år indgik Randers Tegl og Genbrugssten et strategisk og kommercielt samarbejde om salg af genbrugssten, og det er gået så godt, at parterne nu er blevet enige om, at teglkoncernen fra 1. januar 2025 overtager al salg af genbrugssten fra leverandøren.

– Vi har i løbet af året præsenteret genbrugte teglsten fra Genbrugssten for vores forhandlere. Her har vi generelt oplevet en stor interesse for produkterne, og dialogen med forhandlerne har desuden skærpet vores blik på, hvad der skal til for, at vi for alvor får det her marked til at tage fart, siger salgschef i Randers Tegl, Kenneth Poulsen, og tilføjer:

– Vi tror på, at vi ved at samle hele salget hos vores store distributionsnetværk kan give udviklingen et markant skub i den rigtige retning.

Læs også

Sociale mursten: Tilbygning skal give bedre trivsel til udsatte familier

Også hos Genbrugssten ser adm. direktør Steen Madsen store perspektiver i aftalen:

– Vi har arbejdet hårdt og dedikeret med dette område siden 2017, og når vi kigger på både efterspørgsel, udvikling i lovgivning og erhvervslivets fokus på klimaregnskab, tyder alt på, at markedet er modent til et gennembrud.

– Skal det lykkes, kræver det en styrket professionalisering ift. bl.a. tilgængelighed, markedsføring og salg, og her har vi stor tiltro til, at vores aftale med Randers Tegl kan løfte brugen af genbrugssten til industriel skala.

Lovgivning øger efterspørgslen

Før sommer indgik regeringen med bred opbakning en ny aftale om skærpede klimakrav til nybyggeri, som indebærer, at CO2-loftet for byggeri skal falde til 7,1 kg fra 1. juli 2025.

Ifølge en rapport fra Cowi bliver der hvert år nedrevet bygninger i Danmark, der tilsammen indeholder omkring 40 millioner mursten.

Derudover betyder EU-lovgivning, der indfases i disse år, at virksomhederne i stigende grad skal dokumentere deres klimapåvirkning, og netop denne grønne omstilling af byggebranchen er en central årsag bag Randers Tegls beslutning om at samarbejde med Genbrugssten:

– Mursten har været anvendt i Danmark i mere end tusind år og har nogle fantastiske kvaliteter ift. både æstetik og levetid. Hvis vi også i fremtiden skal nyde godt af de kvaliteter i vores byggeri, kræver det, at vi både nedbringer CO2-udledningen for produktionen af nye teglsten, og at vi bliver bedre til at genbruge og genanvende brugte sten. Derfor arbejder vi målrettet med begge dele, siger Kenneth Poulsen.

Højere volumen og lavere stykprisen

Genbrugssten er dog ikke et billigt materialevalg, og skalering er derfor nøglen, vurderer Steen Madsen:

– Der er fra nogle sider i dag en villighed til at betale mere for en sten med et mindre CO2-aftryk, fordi det understøtter den grønne bundlinje. Det er dog klart, at skal genbrugssten være en kommerciel succes – og med succes mener jeg, at de kommer til at udgøre et tocifret antal procent af den samlede omsætning af tegl – så kræver det en konkurrencedygtig prisudvikling.

Læs også

Byggeriets parter hilser de strammere CO2-krav velkommen

Han tilføjer:

– Her bliver det afgørende, at vi via samarbejdet med Randers Tegl kan løfte volumen, så vi på sigt kan sænke stykprisen.

Randers Tegl har i dag fem produktionsenheder i Danmark og en i Tyskland og en årlig omsætning på ca. 650 mio. kroner.

Relateret indhold