Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i marts blev sat 6.912 nye parcel- og rækkehuse til salg, hvilket er det højeste antal nye huse på markedet siden maj 2008, hvor der blev sat 7.357 huse til salg.
I alt er der landet over 31.395 huse til salg – næsten 3.700 flere end på samme tidspunkt sidste år – og man skal tilbage til marts og april 2020 for at finde flere huse til salg.
Læs også: Prisstigninger venter lige om hjørnet
– Det er ikke så overraskende, at mange sætter deres hus til salg, når foråret rammer, men i år har rekordmange danskere valgt at sætte huset til salg i den første forårsmåned, siger Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, der er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
– Her kan det spille ind, at nogle sælgere måske har ønsket at få deres hus på markedet inden påsken, hvor potentielle køberne kan benytte helligdagene til at kigge på hus, tilføjer hun.
Flest og færrest
Tallene viser, at andelen af nye huse på markedet er højest i Københavns omegn, hvor en tredjedel af husene til salg er kommet på markedet i løbet af marts.
Den laveste andel af nye huse er i Vestjylland og Nordjylland, hvor knap hvert femte hus til salg blev udbudt i løbet af marts.
Højere priser
Men selvom, at der er kommet flere huse til salg, er de også dyrere end for et år siden.
Ifølge Finans Danmark står et typisk hus på 140 m2 på landsplan til salg til godt 2,8 mio. kroner, og det er næsten 131.000 kroner mere end i marts 2023.
Læs også: Nedgang i boligbyggeriet vil give øget boligmangel i 2030
– Sælgerne sætter udbudspriserne på deres huse højere end for et år siden, også selv om der har været en del usikkerhed om effekterne af de nye ejendomsvurderinger, og boligrenterne er på et højere niveau, end hvad vi har set i årene op til 2022.
– Men det stigende udbud af huse til salg over det meste af landet kan betyde, at sælgerne må bevæge sig i købers retning, for at enderne kan mødes, når handler skal indgås, siger Ane Arnth Jensen.