Den nye planlov giver, som Dagens Byggeri allerede har omtalt, kommunerne mulighed for at bygge flytbare studieboliger i områder, som ellers midlertidigt står tomme. Det kan endten være i containere eller pavilloner. Det er noget, der vækker begejstring hos Dansk Byggeri.
– Det betyder helt konkret, at kommunerne nu får mulighed for at give flere studerende en værdig bolig i bynære områder, så de ikke skal sove på sofaer hos bekendte, i kælderlejligheder, der ikke er egnet til beboelse, eller i erhvervsbyggeri, hvor beboelse ikke er tilladt, siger økonomisk konsulent Maria Schougaard Berntsen fra Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Hun gør opmærksom på, at der ifølge beregninger fra Dansk Byggeri mangler 26.500 studieboliger i Danmark, og at det derfor er meget oplagt at have fokus på små boliger til denne målgruppe.
– Der er stort pres på netop de mindste boliger i byerne, og det gør, at de studerende, der ofte er tilflyttere uden netværk og har en begrænset økonomi, har det svært, siger Maria Schougaard Berntsen.
Virksomhederne er klar
Oprindeligt var der lagt op til, at der kunne gives tilladelse til de flytbare studieboliger i tre år med mulighed for forlængelse, og dette er nu udvidet til ti år.
– Det er utrolig positivt, at man har lyttet og justeret lovforslaget. Ti år giver investeringssikkerhed og forbedrer mulighederne markant for privat finansiering af studieboligerne. Tre år er ganske enkelt ikke nok til at sikre, at det er rentabelt for virksomhederne at gå ind i, forklarer Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:
– Der sidder virksomheder klar i hele landet, som har holdt nøje øje med dette lovforslag. De har kompetencerne til at bygge pavillonboliger af høj kvalitet, som er flytbare og kan tilpasses lige præcis det behov, der er brug for. Så ikke nok med at det kan løse et boligproblem – det kan også bidrage til at skabe vækst.