Vindmøller og solcelleanlæg skal vi have mange flere af de kommende år. Men de skal ikke stå i min baghave, er holdningen. Næsten uanset hvor tyndt befolket området, som de opstilles i, er.
For den vedvarende energi er bæredygtig og nødvendig, men den generer naboerne på lang afstand. Solceller og vindmøller ødelægger de landskabelige herlighedsværdier og i tilgift suser det fra møllerne.
For solcellernes vedkommende lægger de beslag store arealer, for at producere nok strøm. Det kræver store ledige landområder, som i visse tilfælde skal skal etableres med bevoksninger, for at fremstå tilpas neutrale.
Men en oplagt måde at løse udfordringen på er, at indbygge solcellerne i bygningernes facade- eller tagflader eller opstille dem på de millioner af kvadratmeter flade tage, som findes i vores industrikvarterer.
Læs også: 10 dogmer for fremtidens solcelleanlæg
Som Taulov Dry Port lidt uden for Fredericia nu gør. På de 200.000 m2 tag af det kommende kæmpestore logistikcenter placeres solcelleanlæg. De opstilles etapevis, og det vil vise en ny vej i udviklingen af grøn energi og CO2 reduktion.
Etableringen sker ved at Taulov Dry Port og de to joint-venture partnere PFA Pension og ADP A/S indgår et partnerskab med energiselskabet TOWII Renewables.
TOWII Renewables vil stå for udbygningen og driften af anlægget, og Taulov Dry Port kan tilbyde deres lejere et bæredygtigt og attraktivt lejekoncept med grøn strøm.
45.000 m2 stort solcelleanlæg på vej
Allerede i det første projekt etableres ét af Danmarks største fuldskala solcelleanlæg på 45.000 m2. Det skal stå på tagfladerne af det igangværende byggeri på 60.000 m2 lager- og logistikejendomme i Taulov.
Solcellerne forsyner de kommende lejere med grøn strøm, men også nærmiljøet og det omgivende samfund vil få del i strømmen. Solcelleanlægget vil få en produktionskapacitet svarende til det årlige elforbrug i 1.300 parcelhuse.
– Vores kunders klimaambitioner er lige så høje som vores, og vi har derfor brugt en del tid på at sikre en kommerciel løsning således, at vi kan tilbyde et attraktivt produkt til vores lejere, fortæller Jesper Gemmer, CEO i Taulov Dry Port A/S.
Læs også: Her opfører de Danmarks største brintstation
– Samarbejdet med TOWII Renewables om etablering af solcelleanlæg på tagfladerne betyder, at vi fremover kan tilbyde vores kunder attraktive energiløsninger, hvor grøn strøm fra bygningernes solceller ikke alene forsyner de enkelte lejemål, men som også kan blive fremtidens energikilde til transportknudepunktet i Taulov, hvor overgangen til grønne brændstoffer er efterspurgt, siger han.
Mange flere anlæg på vej over hele landet
Det fuldt udbyggede solcelleanlæg vil også kunne producere grøn strøm til at dække el-forbruget i driften af kraner og andet materielt på Fredericia Havn samtidig med, at anlægget kan blive energikilde til områdets mange virksomheder, hvor behovet for grøn strøm er stærkt stigende.
– Samarbejdet med ADP og Taulov Dry Port er startskuddet på vores mission om at realisere en betydelig elektricitetsproduktion fra tagarealer i Danmark, som ellers ikke benyttes, siger projektudvikler hos TOWII Renewables, Thomas Platz Eskildsen.
– Med vores on-site PPA-model kan vi sikre, at ejerskabet af tagbaserede solcelleanlæg forbliver ved TOWII, så bygningsejeren kan fokusere på sin kerneforretning og samtidig få bæredygtig energi.
TOWII Renewables er et nyt selskab, stiftet af den danske energikoncern EWII og Tokyo Gas. Selskabet skal fremme den grønne omstilling og udvikle bæredygtig energi i form af både vindmøller og solceller i hele norden.
Solcelleanlægget i Taulov vil fuldt udbygget have en årlig produktion på 18.000.000 kWh.
Læs også: CASA vinder totalentreprisen på gigantisk lager- og logistikbyggeri