Skatteministeren: SKAT har haft alt for vidtgående beføjelser

Borgerne skal ikke - uden egen skyld eller uden at kunne forhindre det - tåle, at myndighederne træder ind i privatsfæren.
Borgerne skal ikke tåle, at myndighederne træder ind i privatsfæren, mener skatteministeren. Foto: Colourbox.
Borgerne skal ikke tåle, at myndighederne træder ind i privatsfæren, mener skatteministeren. Foto: Colourbox.

Skatteminister Karsten Lauritzen afviser i et svar til Foreningen Rejsearbejdere.dk at ændre på reglerne for, at SKAT kan trænge ind på privat ejendom uden dommerkendelse.

Foreningen Rejsearbejdere.dk har i en henvendelse til ministeren givet udtryk for, at de finder, at en ændring af reglerne, der skal styrke borgernes retssikkerhed, ‘kan medføre et øget omfang af sort og illegalt arbejde i Danmark’.

Muligheden for på stedet at kontrollere ansættelses- og aftaleforhold for de igangværende arbejder bortfalder således.

Karsten Lauritzen Skatteminister

Samtidig udtrykker foreningen dog tilfredshed med, at lovforslagets elementer om krav til blandt andet firmaskilte er udgået i forhold til det lovforslag, der har været i høring.

Foreningen Rejsearbejdere.dk peger desuden på udfordringer med at kontrollere i den situation, hvor der ikke er opsat et skilt på byggepladsen, og hvor virksomheden gør brug af et køretøj, der kan anvendes såvel privat som erhvervsmæssigt – de såkaldte papegøjeplader, som ikke er omfattet af kravet om, at køretøjet skal være forsynet med virksomhedens navn eller logo samt CVR-nummer.

Alt for vidtgående

Karsten Lauritzen understreger, at han finder det alt for vidtgående at give SKAT adgang til private borgeres haver:

– Der er tale om et meget væsentligt indgreb i privatlivet, som der skal være særdeles tungtvejende grunde til at gennemføre. Borgerne skal ikke – uden egen skyld eller uden at kunne forhindre det – tåle, at myndighederne træder ind i privatsfæren. Afskaffelse af hjemmel til at udføre kontrol på privat grund medfører, at SKAT ikke vil kunne tage direkte kontakt til de personer eller virksomheder, der udfører arbejde på grunden med henblik på en afklaring af deres identitet, og om de er registreret med henblik på korrekt afregning af skatter og afgifter. Muligheden for på stedet at kontrollere ansættelses- og aftaleforhold for de igangværende arbejder bortfalder således, understreger han.

Dommerkendelse

Han forklarer, at SKAT på baggrund af krav om skiltning på byggepladsen og nærmere oplysninger om virksomheden på erhvervskøretøjer kan tage skriftlig kontakt til virksomheden, hvis disse krav er opfyldt.

Er der tale om et køretøj, indregistreret på papegøjeplader, vil SKAT via denne indregistrering have adgang til relevante oplysninger om, hvilken virksomhed, der er tilknyttet køretøjet:

– Foreligger der faktuelle oplysninger, der kan begrunde en konkret mistanke om lovovertrædelser hos en bestemt virksomhed, kan SKAT rette henvendelse til politiet med anmodning om, at der foretages ransagning på byggepladsen på den private ejendom med henblik på bevissikring. En ransagning kræver dommerkendelse, men kan på politiets foranledning foretages forud for rettens behandling af anmodningen, hvis formålet ellers forspildes, siger skatteministeren.

Det må SKAT

Det påpeges dog, at SKAT ifølge skatte- og afgiftslovgivningen har en række hjemler, der muliggør kontrol af erhvervsdrivendes aktiviteter, såvel i den erhvervsdrivendes lokaler som på arbejdssteder uden for den erhvervsdrivendes lokaler.

Inden SKAT fik hjemmel til at gennemføre kontrol på privat grund, var SKAT dog afskåret fra at gennemføre kontrol på arbejdssteder på privat grund, og det er denne situation, der genetableres.

Relateret indhold