Smileyordning får et eftersyn

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har bedt Arbejdstilsynet om at gennemføre et grundigt eftersyn af ordningen.
- Selv den bedste Smiley - Kronesmileyen - kan dække over væsentlige mangler i det forebyggende arbejde, lyder det fra Christians Juhl fra Enhedslisten. Foto: Colourbox.
- Selv den bedste Smiley - Kronesmileyen - kan dække over væsentlige mangler i det forebyggende arbejde, lyder det fra Christians Juhl fra Enhedslisten. Foto: Colourbox.

Ikke mindst fra fagbevægelsens side har der i Fagbladet 3F været rejst kritik af den smileyordning, der fungerer på arbejdsmiljøområdet.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skriver i et svar til Christians Juhl fra Enhedslisten, at Arbejdstilsynets smileyvisning er udtryk for et øjebliksbillede af arbejdsmiljøet i virksomheden på det tidspunkt, hvor Arbejdstilsynet var på besøg.

– Formålet med smileyordningen er således at offentliggøre og dermed synliggøre virksomhedernes arbejdsmiljø – både når det er i orden, og når der ikke er orden i tingene. Hensigten bag ordningen er, at smileyordningen skal have et forebyggende sigte, svarer ministeren.

Attraktivt

Det understreges, at Arbejdstilsynets hjemmeside viser den aktuelle smileystatus pr. dags dato – og altså ikke hvilke smileyer, der tidligere er blevet givet, eller om virksomheden har haft mange ulykker eller anmeldte arbejdsskader, hvor eventuelle påbud i den anledning allerede er løst.

– På den måde kan smileyordningen medvirke til at gøre det attraktivt for virksomhederne altid at have orden i arbejdsmiljøet, fortsætter Jørn Neergaard Larsen, der ikke mener, at der er noget, der peger i retning af, at de grønne smileyer bliver løsagtigt tildelt, eller at de forhindrer, at virksomhederne får en ekstra tilsynsindsats, hvis der er behov for det. Han har dog bedt Arbejdstilsynet om at gennemføre et grundigt eftersyn af ordningen.

Ingen garanti

Når en virksomhed har et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat, og på den baggrund har fået tildelt en “kronesmiley”, betyder det, at virksomheden ikke får risikobaseret tilsyn af Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet gennemfører dog tilsyn på virksomheder med kronesmileyer, hvis der sker en alvorlig ulykke eller der er modtaget en alvorlig klage over arbejdsmiljøet på virksomheden.

Kronesmileyen er en garanti for, at virksomheden har et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat, og at den gør en ekstraordinær indsats for arbejdsmiljøet, men arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet er en løbende proces, og derfor vil et certifikat ikke kunne være en garanti for, at der aldrig er arbejdsmiljøproblemer i en virksomhed.

Afsløringer

Christian Juhl oplyser, at spørgsmålene om Arbejdstilsynets smileyordning blev rejst på baggrund af Fagbladet 3Fs afsløringer af, at man ikke altid kan stole på Smileyordningen, og han siger, at ministerens svar afslører, at det er rigtigt.

– Selv den bedste Smiley – Kronesmileyen – kan dække over væsentlige mangler i det forebyggende arbejde. Derfor er det vigtigt, at ministeren nu igangsætter et grundigt eftersyn af ordningen. Det er også vigtigt, at certificeringsordningen tilpasses de særlige forhold, som arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø fordrer. Det sker på baggrund af statsrevisorernes kritik af tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø sidste år. Det er vigtigt, at man kan stole på Arbejdstilsynets Smileyordning. Hvis ikke, skaber den falsk tryghed og svækker den forebyggende indsats. Hvis ikke vi kan det, bør ordningen afskaffes. Det er positivt, at ministeren erkender problemerne og igangsætter en evaluering. Men løfterne skal følges op af handling, siger Christian Juhl.

Ikke alle nuancer

Han siger dog til Dagens Byggeri, at han ikke er modstander af smileyordningen på arbejdsmiljøområdet, men at man skal kunne stole på den.

– Den er et udmærket fingerpeg om, hvordan det står til med arbejdsmiljøet. Men en forenklet mærkningsordning kan ikke dække alle nuancer og kan kun virke sammen med fuld offentlighed i Arbejdstilsynets rapporter, så både fagbevægelse og eksempelvis pressen har adgang til oplysningerne, siger Christian Juhl.

Relateret indhold