En facade skal sikre dagslys til bygningens rum, et godt udsyn og beskytte mod overophedning og blænding. Glasfacader er populære, men indeklimaet bag facaderne er ofte utilfredsstillende. Når man overvejer facadens udformning, skal man derfor undersøge, hvilken solafskærmning, der kan tilfredsstille brugerbehov og energikrav.
– Klart glas og en god solafskærmning er langt bedre end de faste og permanente afskærmninger, der ofte vælges. Det gælder både for indeklimaet og for energiforbruget, siger Kjeld Johnsen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København og forfatter til en ny SBi-anvisning om solafskærmninger.
Klart glas og en god solafskærmning er langt bedre end de faste og permanente afskærmninger, der ofte vælges.
Kjeld Johnsen Seniorforsker, SBi
Modstridende krav
Kravene vil ifølge SBi i mange tilfælde være modsatrettede og ændre sig over dagen og året. Anvisningen anbefaler derfor, at man anvender afskærmninger, der kan reguleres maksimalt. Nogle gange vil der være behov for at reducere solindfald og blænding mest muligt. Andre gange vil der være behov for at trække afskærmningen helt fra.
– I praksis vil løsningen bestå af flere afskærmninger, da de færreste afskærmninger i sig selv kan opfylde alle krav og behov. Lamelafskærmninger med drejelige og helt flytbare lameller er blandt de systemer, som kan opfylde flest krav, fortæller Kjeld Johnsen.
Den nye SBi-anvisning fortæller mere om, hvilke solafskærmninger der findes, og hvordan de fungerer.