Dansk Byggeri har svært ved at genkende et billede af, at der generelt er mangel på arbejdskraft i byggebranchen.
Direktør Michael H. Nilsen siger til Dagens Byggeri, at når han taler med virksomheder rundt om i landet, er der få steder med et højere aktivitetsniveau, end der er set de senere år:
Ofte skal en bygge- eller renoveringsopgave udføres, mens en skole eller institution er sommerferielukket.
Direktør Michael H. Nielsen Dansk Byggeri
– Det klumper sig primært sammen omkring universitetsbyerne og nogle store hospitalsbyggerier. Men generelt er det generelle indtryk, at der er masser af kapacitet og ingen flaskehalse, siger Michael H. Nielsen.
Og skulle der opstå pres, bekræfter han, at der dels er en arbejdskraftreserve uden for landets grænser, der kan trækkes på, og dels at der i Danmark er mange uddannede byggehåndværkere i andre fag, som kan hentes tilbage til byggebranchen i bedre tider.
Lavere priser
Til gengæld har han også et vink med en vognstang til den offentlige sektor, der ikke i tilstrækkelig grad tænker sig om i forbindelse med udbud af opgaver:
– Det offentlige ville både kunne få en lavere pris og dels bidrage til en maksimal anvendelse af arbejdskraften. Vi oplever ofte, at mange udbud kommer i begyndelsen af juni med tilbudsgivning midt i samme måned, hvorefter opgaverne tildeles med kort varsel. Ofte skal en bygge- eller renoveringsopgave udføres, mens en skole eller institution er sommerferielukket. Der kunne det offentlige være ude i lidt bedre tid, siger Michael H. Nielsen.
Tager ikke skade
I forbindelse med mange eksempelvis renoveringsopgaver kunne arbejdet ifølge Dansk Byggeris direktør sagtens foregå, mens skolebørnene var til stede på skolerne:
– De tager faktisk ikke tager skade af at se deres skole eller institution blive ombygget. Det kunne måske ligefrem give dem en oplevelse af byggeriet som mulig karrierevej samt mere respekt for de fysiske rammer, de hver dag tager for givet. Selvfølgelig kan håndværkerne ikke være i klassen sammen med børnene, men der er mange andre opgaver, der sagtens kunne løses, mens skolen anvendes til undervisning, forklarer Michael H. Nielsen.
Vil også have ferie
Han henviser til et konkret eksempel, hvor fem bydende virksomheder alle er nødt til at reservere deres medarbejdere og eventuelle underentreprenører til at påbegynde opgaven i juli:
– Det betyder, at fire af de fem virksomheder må lægge beslag på medarbejdere, som ender med ikke at skulle løse en opgave. Konsekvensen af den forhastede og dårligt timede udbuds- og produktionsproces er ringe udnyttelse af kapaciteten i bygge- og anlægsbranchen, ligesom der i korte perioder af året – op til og i ferier – kan opleves noget, der kunne minde om flaskehalse uden at være det. Og så er der jo lige det, at også byggearbejdere gerne vil holde ferie med deres børn, slutter Dansk Byggeris direktør.