Store dele af dansk erhvervsliv bløder lige nu, efter de voldsomme konsekvenser der er sat i værk for at sænke og mindske spredningen af coronavirus i Danmark og flere andre steder i udlandet. Mange virksomheder har allerede problemer økonomisk, og det har ført til flere fyringer. Men for ikke at sende Danmark ud i en økonomisk krise, skal virksomhederne holde på deres folk, lyder opfordringen fra regeringen.
Derfor har man på bare et døgn forhandlet sig frem til at trepartsaftale. Den indebærer, at staten går ind og lønkompensere virksomheder, der ellers står over for at fyre ansatte. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde ved middagstid sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og repræsentanter fra arbejdsgiverne og lønmodtagerne.
Konkret vil staten dækker op til 75 procent af lønnen for privatansatte – dog maksimalt 23.000 kroner per medarbejder. Resten af lønnen skal virksomhederne betale, og for at få del i ordningen må virksomhederne ikke fyre under coronakrisen.
Lønmodtagerne skal også selv bidrage. De skal bruge fem dages ferie eller afspadsering. Har man ikke det til rådighed, skal man holde fem dages fri uden løn.
Der er ikke sat et loft for, hvor mange lønmodtagere der kan blive en del af aftalen, men regeringen forventer, at omkring 70.000 lønmodtagere vil blive omfattet af tiltaget.