Store forventninger til seniorboligkoncept

Grundigt forarbejde bag PensionDanmarks nye seniorboligkoncept. To pilotprojekter i gang i Køge og Ry.
Fællesskaber er i fokus i PensionDanmarks nye Livsstilboliger 50+ koncept, forklarer projektudviklingsdirektør Mia Manghezi. Foto: Torben Jastram.
Fællesskaber er i fokus i PensionDanmarks nye Livsstilboliger 50+ koncept, forklarer projektudviklingsdirektør Mia Manghezi. Foto: Torben Jastram.

BORNHOLM: PensionDanmark er en af landets store bygherrer, og selskabet har udviklet en helt ny boligplatform i tre niveauer med en række værdier og krav til projekterne i forhold til blandt andet klima, bæredygtighed, kvalitet, energioptimering, social bæredygtighed samt forhold på byggepladsen.

– Vi udvikler selv vores boligbyggerier nu, og pt. er det især livsstilboliger til 50+ segmentet samt ungdomsboliger, vi har størst fokus på. Senere udbygger vi med familieboliger, siger projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark, til Dagens Byggeri, da vi mødte hende under Folkemødet, hvor hun deltog i en række debatter om blandt andet fremtidens seniorboliger.

I øjeblikket har PensionDanmark to pilotprojekter i gang. Længst fremme er et DGNB-certificeret projekt i Køge Kyst, som får 80 boliger, hvoraf 28 bliver seniorboliger mens andre bliver familieboliger.

– Gennem flere år har vi positioneret os i forhold til DGNB-certificering. Og med hensyn til udviklingen af Livsstilboliger 50 + har vi lavet et særdeles grundigt forarbejde, som projektet i Køge bliver første eksempel på, siger hun.

Minimum DGNB Guld

Boligbyggeriet ved Køge bliver som minimum certificeret til DGNB Guld og forventes at være klar til indflytning i begyndelsen af 2020.

– Et af omdrejningspunkterne er fællesskaber. Det bliver kompakte hverdagsboliger, hvor vi har fjernet nogle af de ekstra rum og lagt dem ud til fællesskabet. Blandt andet som gæsteværelser, som så kan benyttes, når familien fra Jylland kommer på besøg, forklarer projektudviklingsdirektøren.

Konceptet betyder mindre individuelle boliger, mens der til gengæld bliver skruet op for de fælles kvadratmeter. Ud over gæsteværelser bliver det blandt andet fælles køkken og uderum, orangeri, vaskeri og bibliotek.

– På den måde sætter vi den social bæredygtighed mere i spil. Boligfællesskabet kan blive en driver for mere fællesskab i hele bebyggelsen, siger Mia Manghezi.

Boligfællesskabet disponerer typisk over 20 procent af Livsstilsboligernes samlede areal til fællesareal, der skal opleves som hjemlige for beboerne i modsætningen til upersonlige og institutionsagtige. Fællesrummene fungerer som en direkte forlængelse af boligen og bruges dagligt.

Både i forhold til Livsstilsboliger 50+ og ungdomsboligkonceptet har PensionDanmark lavet et meget grundigt forarbejde, der blandt andet indeholder byrumsanalyser og lignende.

– Vi vil sikre holdbarheden, så vi investerer i noget, folk også meget gerne vil bo i om 20-30 år, fastslår Mia Manghezi.

Et af omdrejningspunkterne er fællesskab. Det bliver kompakte hverdagsboliger, hvor vi har fjernet nogle af de ekstra rum og lagt dem ud til fællesskabet.

Relateret indhold