Vestjylland kan sammen med Nordsjælland bryste sig af at have den laveste ledighed i Danmark i 2016 – 3,1 procent. Ledigheden på det samlede arbejdsmarked var i 2016 på 4,1 procent. Fyn ligger i toppen med 5,0 procent ledige.
Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg siger til Dagens Byggeri, at Vestjylland er blevet til Vækstjylland.
– Vi kan både på ledigheden og den regionale BNP se, at det går godt i Vestjylland. Det er jo nok et resultat af, at der har været opsving i et par år. Vestjylland ligger blandt andet tæt på det tyske marked, hvor det også går ganske godt. Man har i mange år været afhængige af industriarbejdspladserne i området, og erhvervsstrukturen i området, hvor der også er relativt mange håndværksvirksomheder, slår igennem i ledigheden. Industrien og byggeriet er to af de sektorer, der har formået at rejse sig ovenpå finanskrisen, siger Bo Sandberg.
Nye sygehuse
For byggeriets vedkommende er det blandt andet opførelsen af de nye supersygehuse, der slår igennem.
– Vi hører fra vort bagland i området, at det er rigeligt at lave med god aktivitet i ordrebøgerne. Der er også kommet gang i boligmarkedet, og det giver nogle renoveringsopgaver til de lidt mindre lokale håndværksvirksomheder, siger cheføkonomen videre.
Samtidig er antallet af ledige i Danmark dog steget, men det er ikke ensidigt negativt, idet det skyldes, at der siden september er kommet 5.100 flere modtagere af integrationsydelse, som nu står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Fylder på kort sigt
– Hvis man bevæger sig op i helikopteren og bare ser på de nøgne tal med lidt stigende ledighed i december, ville man normalt sige, at det ikke er så godt. Det gælder især indvandrere, der er erklæret arbejdsmarkedsparate og er kommet på integrationsydelse. De fylder på kort sigt i ledighedsstatistikken, men det er godt for arbejdsmarkedet, at arbejdsstyrken bliver større, slutter Bo Sandberg, der noterer, at med den høje ledighedsprocent på Fyn falder det på et tørt sted, at Facebook for nyligt annoncerede, at virksomheden vil opføre et datacenter uden for Odense.
Ledigheden på landsplan faldt fra 4,6 procent i 2015 til 4,1 procent i 2016, og dermed er der cirka 45.000 færre fuldtidsledige og cirka 130.000 flere beskæftigede lønmodtagere, siden bunden blev nået i begyndelsen af 2013.