Tiden er ikke til, at Videncenter for energibesparelser i bygninger bør lukkes ned. Det mener i hvert fald de branche- og erhvervsorganisationer, der er med i Videncentrets Rådgivende Udvalg, og derfor har de sendt et fælles brev til både Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen og Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg. I brevet opfordres politikerne til at forny Videncentrets bevilling, efter den nuværende udløber i slutningen af 2015.
Argumentationen er, at energistandarden i Danmarks over 2,3 millioner eksisterende bygninger skal undergå omfattende forandringer på blot 20 år for at indfri regeringens klima- og energimål.
– Videncentret har siden 2009 udfyldt en væsentlig rolle i forhold til det nødvendige kompetence- og videnløft af byggebranchen omkring energieffektive løsninger i byggeriet. Herved er der skabt en fælles forståelse og et fælles videngrundlag for både nationale og lokale indsatser, der sigter på at motivere bolig- og ejendomsejerne til at energirenovere. Vi mener, at det er meget centralt for den fortsatte energirenoveringsindsats, at Videncentret kan videreføre dette arbejde, lyder det fra Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og formand for Det Rådgivende Udvalg for Videncentret.
Praktiske løsninger
Videncentret oplyser, at det blandt andet står bag de populære energiløsninger, der beskriver, hvordan man praktisk og konkret udfører forskellige former for energitiltag på korrekt vis. Der er i dag over 70 forskellige energiløsninger til enfamiliehuse og etagebyggeri samt en række andre værktøjer – for eksempel guides, besparelsesberegner, BR-værktøj, cases og informationsmaterialer – samlet på hjemmesiden www.ByggeriOgEnergi.dk.
– Materialet udgør et vigtigt solidt og kvalitetssikret fundament for håndværkere og rådgivere og for de mange både offentlige og private aktører, der uddanner og efteruddanner de forskellige parter og sætter informationsaktiviteter i værk over for landets boligejere. Falder dette fundament bort, bliver opgaven med at reducere energiforbruget i bygninger i det nødvendige store omfang meget vanskelig at gennemføre, siger Michael H. Nielsen.
Fælles fodslag
Bag henvendelsen til politikerne står ud over Dansk Byggeri følgende parter: Tekniq, Håndværksrådet, Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark), Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (BfBE), Dansk Energi, Naturgasselskaberne repræsenteret ved HMN Naturgas, Danske Byggecentre, Danske Erhvervsskoler, Dansk Fjernvarme og Rørforeningen.