Ny grøn teknologi er nødvendig for at løse mange af de klima- og miljøudfordringer, som verden står overfor. MUDP-fyrtårnsprojekter etablerer og demonstrerer nye miljøteknologiske løsninger i fuld skala og bringer ny grøn teknologi tæt på markedet, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Visionen bag det største MUDP-projekt, der blev støttet i 2020 er, at værdifulde stoffer i spildevand fra produktionsvirksomheder skal kortlægges, indvindes og bruges igen. Målet er at etablere tre anlæg, som sikrer, at de ressourcer der i dag løber ud med spildevandet, kan blive udvundet og genanvendt i størst muligt omfang. Et andet projekt skal udvikle cirkulære produktionsprocesser i medicinalindustrien, så energi og værdistoffer bliver genanvendt i sektoren.
Miljøminister Lea Wermelin er meget tilfreds med, at regeringens målsætninger for den grønne omstilling og særligt cirkulær økonomi understøttes af virksomhedernes udvikling af miljøteknologiske løsninger.
– Danmark skal helt i front på den cirkulære dagsorden. Og det gælder selvfølgelig også udvikling af grøn teknologi på området. De støttede projekter viser, at Danmark er fyldt med innovative virksomheder, som kan omsætte grønne ideer til handling og skabe nye arbejdspladser. Vi har brug for stærke virksomheder, når Danmark skal gå forrest og vise vejen for den grønne omstilling, siger Lea Wermelin.
Klimaindsats og mindre støj
Et tredje projekt skal forhindre overløb af spildevand til vandmiljøet ved bl.a. at identificere steder, hvor der er størst risiko for overløb og udvikle datadrevne løsninger, som begrænser skaderne. Systemet skal testes på tre anlæg, som skal forhindre overløb til åer på Fyn, Sjælland og i Østjylland. Et fjerde projekt om fremtidens byggeplads skal reducere udledningen af CO2 og NO2 fra byggepladser og lægge en dæmper på støjen.