Aalborg Portland om milliardstøtte: ”En game changer inden for cementindustrien”

EU’s Innovationsfond har givet producenten tilsagn om 1,6 mia. kroner til etablering af CO2-fangstanlæg, som efter planen skal gøre det muligt at producere CO2-neutral cement i Danmark.
Med bevillingen fra EU’s Innovationsfond vil Aalborg Portland realisere virksomheden levere den største enkeltstående CO2-reduktion i danmarkshistorien, fortæller CEO Søren Holm Christensen.

Aalborg Portland udleder ca. 1,7 mio. ton CO2 ton om året og er dermed den største enkeltudleder i Danmark.

Men byggeriet – ikke mindst også på globalt plan – har brug for cement, og i et klimaperspektiv er det derfor af stor betydning, at cementfabrikken omstiller sig.

Vejen dertil omfatter bl.a. det fælles dekarboniseringsprojekt Accsion, som Aalborg Portland har lanceret sammen med Air Liquide, der er leverandør af gasser, teknologi og tjenester til bl.a. industrien og er til stede i 60 lande.

Læs også

EU kigger med: Aalborg Portland indvier nyt anlæg til CO2-fangst

Projektet, som bliver en af de første komplette værdikæder for CO2-fangst og -lagring (CCS) på land i Europa, er nu blevet udvalgt af Europa-Kommissionen til at modtage 1,6 mia. kroner i projektstøtte under EU’s innovationsfond:

– Det er en game changer inden for cementindustrien, som er afhængig af CO2-fangst for at kunne opnå CO2-neutralitet, og dermed også bygge- og anlægsbranchen, da vi inden for en årrække potentielt kan producere CO2-neutral cement i Danmark, siger CEO for Aalborg Portland, Søren Holm Christensen.

– Det er en manifestation af, at vi vil være en del af løsningen på Danmarks klimaudfordringer, og med bevillingen fra EU’s Innovationsfond vil vi realisere vores 2030-klimaplan og levere den største enkeltstående CO2-reduktion i danmarkshistorien, tilføjer han.

En af de vigtigste milepæle

Accsion er planlagt til at være i drift ved udgangen af 2029 og skal reducere 1,5 millioner tons CO2 pr. år.

Det gøres muligt ved Air Liquides egen teknologi Cryocap, der vil opsamle, rense og gøre ca. 95 % af den CO2, der udledes af cementovnene, flydende.

Den opsamlede CO2 vil blive integreret i en ny rørledningsinfrastruktur til CO2-lagringsfaciliteter på land.

Læs også

Nærmer sig et europæisk stormarked for CO2-fangst

Om EU-støtten fortæller Emilie Mouren-Renouard, medlem af Air Liquides Executive Committee med ansvar for at føre tilsyn med aktiviteterne i Europa, at den er en af de vigtigste milepæle i at træffe en endelig investeringsbeslutning og starte udførelsen af projekt:

– Vi glæder os over Europa-Kommissionens støtte til ACCSION-projektet, som illustrerer Air Liquides forpligtelse til at hjælpe sine kunder med at dekarbonisere deres aktiver i overensstemmelse med vores Advance-strategiplan.

– At opbygge et lavemissionssamfund er en udfordring, der kræver samarbejde. Gennem dette partnerskab går vi sammen med Aalborg Portland om at udvikle håndgribelige dekarboniseringsløsninger, der bidrager til EU’s klimamål om at nå CO2-neutralitet inden 2050.

Relateret indhold