I 20 år har limtræsproducenten Lilleheden haft en aftale med det lokale fjernvarmeværk om at fyre op under kedlerne med træspåner. Varmeværket aftager overskudsvarme fra trævirksomheden, som via en særlig tilkobling bliver sendt direkte ud i fjernvarmenettet.
En god og nærliggende tanke, for træspåner er der masser af, når der skal laves limtræsbjælker.
Problemet har blot været, at Lilleheden laver flest bjælker og dermed flest spåner om sommeren. Og fordi spånerne fylder meget, og nemt suger fugt, så kunne de ikke lagres og en del af sommer-spånerne måtte derfor løbende afsættes til anden side – fordi behovet for opvarmning er småt, når solen står højt på himlen.
Om vinteren, når der til gengæld var brug for at fyre op, så kunne Hirtshals Fjernvarme godt bruge mere varme fra spåner end Lilleheden kunne brænde af. Med andre ord: Situationen var en variant af udfordringen med vindmøller – når der er vindstille triller de ikke så meget strøm ud i nettet, og man må supplere med andre energikilder.
Briketter kan lagres og brændes om vinteren
Nu har Lilleheden taget et skridt for at rette op på skævheden og samtidig løfte bæredygtigheden.
Virksomheden har investeret fire mio. kroner i en briketpresse og en ny lagerhal. Pressen komprimerer ikke bare træspånerne, men også store mængder savsmuld, til briketter, der nu lagres i den nye hal.
– En af udfordringerne ved at bruge træspåner som brændsel er, at de er modtagelige for fugt, meget uhåndterbare og derfor svære at opbevare til vinteren, hvor vores kunder fryser allermest, fortæller Børge Vinther, der er bestyrelsesformand i Hirtshals Fjernvarme.
Hirtshals Fjernvarme baserede oprindeligt al varmeproduktion på gas. I dag kommer varmen fra tre forskellige energikilder. 15 procent kommer fra Lillehedens afbrænding af overskudstræ, mens 80 procent kommer fra affaldsforbrænding hos Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (AVV). Derudover producerer Hirtshals Fjernvarme selv fem procent af varmeforbruget på egne gaskedler.
– Derfor er det meget kærkomment, at vi i perioder nu kan øge varmeleverancen fra Lilleheden, da det simpelthen ikke hænger sammen økonomisk at producere mere varme på vores egne gaskedler. Forhåbentlig kommer vi endda til at skrue ned for gassen, i takt med at leverancerne fra blandt andre Lilleheden bliver større, siger han.
I dag har Hirtshals Fjernvarme små 2.500 forbrugere koblet på forsyningsnettet, men de forventer, at flere tilsluttes, fordi mange husstande omlægger fra olie- og gasfyr til andre løsninger.
Briketter nok til andre lokale varmeværker
For Lilleheden er investeringen et naturligt led i at gøre virksomheden, der i forvejen anvender træ fra FSC-certificerede skove, endnu mere bæredygtig.
– Med den nye briketpresse bliver vi endnu mere bæredygtige, fordi vi bruger vores trærester på den mest optimale måde og reducerer transportomkostningerne til bortkørsel, fortæller direktøren, Christian Esbensen.
Han ser frem til næste kapitel i samarbejdet med flere andre lokale fjernvarmeværker. For Lilleheden har nemlig mere overskudstræ, end Hirtshals Fjernvarme har behov for.
– Allerede nu er vi i dialog med flere lokale fjernvarmeværker i Vendsyssel, der kan være interesserede i at købe træbriketter til deres egne kedler. Det er især de værker, der i forvejen fyrrer med skovflis eller træpiller, som løsningen er interessant for, siger Christian Esbensen.