Inspireret af det ‘rigtige’ Skills gik en række parter i Helsingør Kommune sammen og skabte i 2019 sit eget event, hvor ca. 350 elever på 7. klassetrin fik prøvet kræfter med en lang række håndværksfag som blandt andet tømrer, snedker, murer, elektriker, VVS, tagdækker og jord og beton. Derudover mødte eleverne lærlinge og håndværkere fra lokale virksomheder.
Trods en stor succes måtte eventet aflyses i både 2020 og 2021, men initiativet fangede interesse hos SkillsDenmark, der blandt andet afholder DM i Skills, og som sidste år derfor blev officiel samarbejdspartner i projektet.
– Helsingør lavede et rigtig fint koncept til Mini Skills, som vi var meget imponerede af. Det lykkedes at samle både kommune, skoler og det lokale erhvervsliv om et event, der fungerede enormt godt, siger Simon Neergaard-Holm, direktør i SkillsDenmark, og tilføjer:
– Jeg lagde især vægt på, at Mini Skills fint kunne supplere vores store nationale DM i Skills samt de lokale Skills-konkurrencer, som erhvervsskolerne afholder.
Mini Skills er udviklet af Skolepiloterne på Ungdomsskolen i samarbejde med Erhvervs- & Industriforeningen i Helsingør samt U/Nord, Ungeenheden i Helsingør Kommune og Værftets Madmarked.
600 elever og over 20 lokale virksomheder
I år – d. 31. marts – afholdes Mini Skills Helsingør altså for første gang som en del af ‘Skills-familien’.
Her vil flere end 20 lokale virksomheder mødes med ca. 600 elever fra alle 7. klasserne i kommunens folkeskoler – og det bliver håndværkerne selv og deres lærlinge, der underviser eleverne i håndværksfagene.
Jacob Runge, der er formand for Erhvervs- og Industriforeningen i Helsingør, håber, at det være med til at skærpe de unges interesse for at gå i retning af en erhvervsuddannelse:
– Vi mangler unge til erhvervsuddannelserne, så for os er det en helt naturlig ting at gøre opmærksom på. På den lange bane håber vi at gøre unge i stand til at træffe et kvalificeret valg omkring deres uddannelse, siger han og fortsætter:
– Vi vil gerne fortælle unge om alle de muligheder, der er inden for håndværksbranchen. En væsentlig del af det er også at give dem et overblik over, hvordan det lokale erhvervsliv ser ud. Hvad er der behov for i området, og hvordan kommer man ind på det marked.
– Man skal altså kunne noget
Rene Hjortgaard, indehaver af Hjortgaard Smede & Montage, deltager på dagen og håber, at han kan være med til at skabe en holdningsændring hos de unge:
– Mini Skills er en sindssyg god idé, det er rigtig godt tænkt. Erhvervsuddannelserne har i mange år været opfattet som andenrangs i forhold til gymnasierne, men her får vi chancen for at vise de unge, at man altså også skal kunne noget for at tage en erhvervsuddannelse, siger han.
Foruden at få kontakt til nogle fremtidige lærlinge til sit smedefirma har Rene Hjortsgaard også en klar forventning om, at han kan bruge Mini Skills til at skabe et netværk til UU-vejlederne, der er med til at guide de unge på vej mod deres uddannelsesvalg, mens de går i folkeskolen.