Med træ kan vi nemt fortætte byerne

Vi har endnu til gode at se høje huse i træ i Danmark, hvor vi stadig er i gang med langsomt at eliminere myterne om træs anvendelse i moderne byggeri.
Per Thomas Dahl. Pressefoto.
Per Thomas Dahl. Pressefoto.

Danmark har ikke tradition for høje huse. Nogen af dem vi har stående i beton, f.eks. Brøndby Strand, har vi tilmed besluttet os for at få revet ned.

Dog ser vi også en anden udvikling. I de større byer rejser vi mange høje huse i forbindelse med fortætning af byerne og ikke mindst de gamle centrale havneområder. Og klogt nok bygger vi høje huse i skalaer, der ikke slår højderekorder. Det er ifølge en frisk undersøgelse fra Build og Hauxner klogt, fordi der både er velfærd og velvære på spil, hvis vi bygger for højt.

Træ er velegnet til højhuse

Det handler altså også om social bæredygtighed foruden bæredygtige materialer. Stort set alle højhuse i verden er konstrueret i stål og beton. Men også træ kan anvendes til at bygge højt. I CLT Denmark arbejder vi sammen med den store østrigske CLT-producent, KLH Massivholz, som mange års erfaring med levering til højhusprojekter og den statik og avanceret logistik, det kræver.

Jeg tænker i den forbindelse på, at netop den danske tradition for at bygge i menneskelige skalaer, som anbefalet af Build og Hauxner, er oplagt for konstruktioner i træ. Vi har endnu til gode at se høje huse i træ i Danmark, hvor vi stadig er i gang med langsomt at eliminere myterne om træs anvendelse i moderne byggeri.

Der er dog ingen grænser for, hvad vi med svanemærket CLT kan byde ind på i Danmark. Træ er i disse år i fuld gang med at penetrere markedet i Danmark på baggrund af træets egenskaber i forhold til grøn omstilling og CO2-reduktion. Så naturligvis orienterer vi os også mod de dele af markedet, der har været domineret af beton og stål som konstruktionsmateriale.

Ser vi således på høje huse, så er det især værd at hæfte sig ved, at der i verden uden for Danmark sker løbende dokumentation for, at træ i dag kan anvendes på lige fod med beton og stål.

Norge elsker træ og har en helt anden tradition end Danmark. Her tog man i 2017 teten med Mjøstårnet, der inde­holde lejligheder, hotel, kontorer, restaurant og fællesarealer. Det var med sine 80 meter og 18 etager verden højeste træhus.

Unikke muligheder med træ og beton

Mjøstårnet bliver dog nu officielt slået af amerikanerne, som i Milwaukee med CLT fra KLH opfører et lejlighedskompleks på 86,5 meter. Det centrale er her, at træ udfordrer traditionelle løsninger – også i højden.

Vi vil selvfølgelig gerne byde ind på høje huse i træ. Jeg tror dog, det er vigtigere i første omgang at øge bevidstheden om den klimamæssige effekt, der er ved at substituere tunge og CO2-belastende konstruktionsmaterialer med træ i så stort omfang, som det lader sig gøre. Her tæller også glæden ved at arbejde med et håndterbart materiale som træ, der tilmed er behageligt at bo og arbejde i.

Det forhold, at træ er et let konstruktionsmateriale sammenlignet med stål og beton, fik i Melbourne bygherren til at vælge bygge ti etager i træ ovenpå et eksisterende højhus i beton. Mon ikke også danske arkitekter kan finde inspiration i en sådan fortætning af eksisterende bebyggelser.

Relateret indhold