Grundejernes Investeringsfond (GI) støtter flittigt forskellige projekter, der kan forbedre kvaliteten i det færdige byggeri. Projekterne kan være meget forskellige, men overordnet skal de skaffe ny viden og initiativer omkring bygningsrenoveringer – til gavn for samfundet.
Nu har GI har udvalgt seks nye projekter, der støttes med sammenlagt 6,5 millioner kroner. De handler om skimmelsvampe, naturlig ventilation, nedstyrtende altaner, bygningsdeles levetider og teknologi. Her er projekterne, der støttes:
Risikovurdering af beboere udsat for skimmelsvampe og bakterier
En ny metode kaldet TIP-metoden skal undersøges for at se, om den kan tilvejebringe ellers manglende pålidelighed, når man skal måle om beboere har gener fra f.eks. skimmelsvamp. Metoder er baseret på immunforsvarets reaktion på eksponering for skimmelsvamp.
Forskere vil indsamle prøver fra boliger, og analysere dem med metoder, som anvendes kommercielt eller forskningsmæssigt, og siden sammenligne med TIP-metoden.
Ved at sammenligne resultaterne med blodprøver og spørgeskemaer fra beboerne, skal den bedst egnede metode identificeres.
Modtager: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. GI støtter med 1.3 mio. kr.
Effektiv naturlig ventilation i renoverede etageboliger
Formålet er at styrke det faglige grundlag for udformning og dimensionering af naturlig ventilation ved renovering af ældre etageboliger, hvor naturlig ventilation enten skal fungere i samspil med mekanisk ventilation eller alene.
Metoder, beregningsmodeller og værktøjer til vurdering af naturlig ventilations ydeevne i etageboligbyggeri skal revideres.
Der skal tilvejebringe et samlet billede af indeklima, energi og økonomiske konsekvenser for bygningsejere, der overvejer energirenovering. Resultaterne skal forbedre den nuværende praksis, så forskelle mellem beregnede og realiserede præstationer kan nedbringes.
DTU Byg. GI har støttet med 900.000 kr.
Kaskademodel versus totalkontrol til eftersyn af altaner
Hændelser i 2016 og 2020 med kollaps af ældre altaner, der er konstrueret med udliggerjern, har aktualiseret behovet for eftersyn. Nu skal det undersøges, hvorvidt en kaskademodel for eftersyn er egnet. Med anvendelse af kaskademodellen tages der udgangspunkt i en mindre stikprøve af altaner. Det vil reducere de økonomiske omkostninger samt risikoen for at der forekommer yderligere hændelser med altankollaps i perioden, fremfor ved et meget mere tidskrævende totalt eftersyn.
Modtager: Teknologisk Institut. GI har støttet med 1.2 mio. kr.
Levetider
Ved indsamling af data om bygningsdeles levetid og præcisering af begrebet, skal det gøres nemmere for byggebranchen at træffe det bæredygtige valg. Det valg, som giver bygningen en lang driftsvenlig levetid, hvor sliddele er nemme at skifte, og hvor klimaskærmen effektivt beskytter hovedkonstruktionen.
Projektet er storstilet og har ambitioner, der over en periode på 6-10 år, strækker sig til forskning, produktkrav og international forankring og omfattende formidling.
Modtager: DTU Byg & Build. GI har støttet med 1.3 mio. kr.
Eksemplets magt – Publikation om bæredygtig renovering –
Publikationen ‘Renovering – 25 eksempler på vellykket renovering’ fra 2012 var en stor og helt udsolgt succes. Med inspiration herfra skal en ny opdateret publikation videreføre formålet om inspirere både bygherrer, rådgivere og udførende kræfter inden for renoveringsfeltet med et gratis katalog af illustrerede renoveringseksempler med høj eksempelværdi.
Modtager: BARK rådgivning. GI har støttet med 850.000 kr.
Digital og intelligent bygningsregistrering
Hvordan kan man anvende intelligente og digitale bygningsregistreringsteknologier til at tilvejebringe et detaljeret og præcist beslutnings- og planlægsgrundlag for bygningsejeren.
Det skal afklares ved at gennemføre eksperimenter, som skal tjene til at etablere en praksis for, hvordan bygningsejere og driftsherrer kan digitalisere og automatisere registrering af bygninger.
GI har støttet med 1. mio. kr.
Læs mere om projekter som GI har støttet.