I Aalborg har Himmerland Boligforening i en årrække været blandt de mest aktive i omdannelsen af den gamle havne- og industriby.
Boligforeningen har gennemført en lang række boligrenoveringer, der har gjort nedslidte boliger og bykvarterer til nye og attraktive områder, som har tiltrukket ressourcestærke borgere og løftet kvarterene til blandede og bæredygtige bydele.
Et af de områder Himmerland Boligforening har været særdeles aktive i er Aalborg Øst. Bydelen var tidligere blandt byens udsatte boligområder, men renoveringsprojekter har løftet bydelen. Blandt dem er omdannelsen af Kildeparken samt den overordnede omdannelse af det østlige Aalborg.
De projekter er Himmerland Boligforening nomineret for og skal dyste mod projekter i Barcelona, Milano og Bologna om den prestigefyldte Responsible Housing Awards 2022.
– Det er kæmpestort, at omdannelsen af Aalborg Øst nu modtager international anerkendelse. Og vi er utroligt stolte over at blive sat i forbindelse med en række af verdens mest succesfulde byudviklingsprojekter, lyder det fra direktør i Himmerland Boligforening Ole Nielsen.
– Vi har naturligvis et håb om, at opmærksomheden kan lede til, at de anvendte metoder vil udbredes yderligere og således tjene til inspiration for andre områder med lignende udfordringer i ind- og udland.
Renoveringen af Kildeparken omfatter 1.100 boliger og målet har været at løfte og mangfoldiggøre bydelen. Boligforeningen har også opført et sundheds- og kvartershus i Kildeparken med mere end 1.000 daglige besøgende.
I dag er der således over 30 forskellige boligtyper i området. Det betyder, at boligerne kan fastholde og tiltrække beboere, der stiller forskellige krav til deres boliger og omgivelser.
Dermed sikres mangfoldigheden i området.
Samarbejder er nøglen til varige forandringer
Selvom Himmerland Boligforening er nomineret for projektet i Kildeparken, er det i høj grad den samlede udvikling i det østlige Aalborg, der vækker international opsigt.
Udviklingen fra socialt udsat bydel til levende lokalsamfund skal ifølge direktøren i høj grad tilskrives en nytænkende tilgang til byudvikling på tværs af aktører.
– Udviklingen er i høj grad drevet af en stærk vilje til at samarbejde på tværs af det lokale erhvervsliv, kommunen, foreningslivet samt forsknings- og vidensorganisationer, som alle har spillet en stor rolle i tilblivelsen af det Aalborg Øst, som vi kender i dag, forklarer Ole Nielsen og uddyber:
– Vi har tidligere været dygtige til at lave de fysiske omdannelser og sociale indsatser hver for sig, men ved at tænke de to ting sammen har vi opnået de ønskede ændringer hurtigere. Samtidig har vi gjort det på en måde, hvor de eksisterende beboere kan se sig selv i udviklingen, hvilket vi mener, er med til at skabe den bedst mulige, varige forandring.
The European Responsible Housing Award uddeles den 16. juni i Helsinki.