Om projektet
- – Arkitekt: Arkitema Architects
- – Ingeniør: Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S
- – Møbler: Designet af Nicolai De Gier, lektor på Kunstakademiets Arkitektskole
Det er en stor opgave at skulle ændre på indretningen i en kirke, der står med helt traditionelle former som de fleste kirker i Danmark. Men det var lige præcis den opgave, Arkitema blev stillet. Opgaven lød på gentænke en middelalderkirke, så den møder moderne menne sker i mere tidssvarende former.
I Sdr. Asmindrup Kirke syd for Holbæk var der indtil for kort tid siden et stort alter og altertavle placeret i koret, der var en gennemgående brug af tunge, mørke møbler og prædikestolen hænger stadig i højre side af skibet, men tages snart ned. Menighedsrådet og præsterne har nemlig ønsket at skabe et rent og fleksibelt rum i den 900 år gamle kirke, til nyskabende gudstjenesteformer i rammer, der inviterer til dialog, medejerskab og inddragelse
Ønsket er blevet bakket op af biskoppen i Roskilde, hvilket har betydet meget store ændringer i den lille landsbykirke, hvor store dele af inventaret, deriblandt alle bænkene, prædikestolen og alterbordet, er blevet fjernet. I stedet er der blevet skabt et lyst, varmt og levende rum, der er genkendeligt for kirkegængeren, men samtidig giver nye muligheder for fremtiden. Således er et nyt, let alterbord placeret lige foran indgangen fra våbenhuset, hvorfra det nemt kan flyttes rundt. Samtidig er gulvet blevet ført igennem hele kirkerummet uden trin, hvilket er en væsentlig detalje fra arkitekten på projektet.
– Det har været en meget spændende og udfordrende opgave at gentænke og omdanne Sdr. Asmindrup Kirke. Det nye trægulv er med til at samle rummet og forstærke opfattelsen af hvælvingernes kalkmalerier. Inventarets fleksibilitet og æstetik understreger en nytænkning af rummets funktioner, hvilket betyder, at kirken i fremtiden vil kunne bruges meget mere alsidigt end tidligere, fortæller Poul Schülein, partner i Arkitema Architects.
Mere end en traditionel kirke
Grundtanken bag istandsættelsen af kirkerummet i Sdr. Asmindrup er netop, at man fremover skal bruge kirken som “liturgisk laboratorium” i sognet og i Holbæk Provsti. Der er allerede aftalt et samarbejde med Holbæk teater om bl.a. teatergudstjenester, som skal finde sted i januar 2020, og således kommer den 900 år gamle landsbykirke til at give plads til både ro og fordybelse, men også til overraskelser og nye fælleskaber.
Omdannelsen er blevet gjort mulig gennem en donation på små 10 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden, hvilket har sikret et resultat i høj standard. Varme i gulvet, store gardiner, der kan dele rummet op og lette, elegante møbler designet af Nicolai De Gier, lektor på kunstakademiet, er med til at skabe en fleksibilitet, der gør, at kirken fremover simpelt kan omdannes til mange forskellige formål.
Flere af de genstande, der er blevet fjernet fra Sdr. Asmindrup kirke, eksempelvis prædikestolen, vil fremover være at finde på Museum Vestsjælland.