Kulminationen af syv års arbejde med forundersøgelse, projektering og anlægsarbejder kom torsdag den 19. september om eftermiddagen, da KlimaByen i Middelfart officielt blev indviet.
– Klimatilpasning, opsamling af vand, funktionalitet og bevaring af de smukke, gamle gader går op i en højere enhed. Vi har fået Danmarks største og smukkeste klimatilpasning med opsamlingssøer, plantebede og har inddraget Vestre Kirkegård og Aktivitetsskoven i projektet, lød det fra en glad borgmester, Johannes Lundfryd (S)
Den tidligere formand for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune har været med fra projektets begyndelse i 2012 og kunne ved indvielsen se tilbage på en lang, men givtig proces.
– Man kunne også vælge at grave store kloakrør ned, men det ville ødelægge de gamle, smukke gader. Vi måtte tænke ud af boksen med KlimaByen, sagde Johannes Lundfryd, da han holdt tale på den brostensbelagte kirkeplads i den gamle del af Middelfart.
Nødvendig klimatilpasning
Idéen om KlimaByen opstod, at man i Middelfart kunne se, at kloaksystemet ikke kunne håndtere regnmængderne. Det var en udfordring for byen og ikke mindst for husene i den gamle bymidte. Flere husejere berettede om oversvømmede kældre, og med udsigt til endnu flere og større regnskyl i fremtiden måtte der gøres noget. Naturlig nedsivning af regnvandet var ikke en reel mulighed, fordi der er lerbund under byen, som ikke tillader vandet at synke ned.
En forundersøgelse, en arkitektkonkurrence og en masse anlægsarbejder senere har byen nu et anlæg for regnvandshåndtering oven på jorden, der supplerer det eksisterende kloaknet med ekstra kapacitet, fleksibilitet og robusthed. Projektområdet er på godt 450.000 kvadratmeter og har en højdeforskel på 38 meter – fra kote 40 i Pigekvarteret til kote 2 ved Havnegade. Området strækker sig fra villakvartererne i Middelfarts vestlige udkant, gennem den centrale by og til den gamle bydel ved havnen. Strategien i projektet har været at udnytte terrænets naturlige fald.
Regnvand som ressource frem for belastning
Bag Klimabyen står et trekløver. Middelfart Kommune, Middelfart Spildevand og Realdania har alle spyttet i kassen og givet projektet et budget på 76,4 millioner kroner, og byen ved Lillebælt har bestemt fået noget for pengene.
– Bæredygtige byer skal være rammen om vores liv. Klimaløsninger er en nødvendighed, men det er livskvalitet også. Derfor har der også været stor interesse for projektet udefra. Det er nemlig et innovativt klimaprojekt. Middelfart Kommune har været meget optaget af at lave mere end en klimatilpasning. Der er lavet mange fine løsninger: Man kan mærke vandet, soppe i det, bruge det rekreativt og se vandet løbe gennem byen, sagde filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk, der også tog del i festlighederne ved indvielsen.
Også bestyrelsesformand i Middelfart Spildevand Allan Buch så med stor tilfredshed tilbage på forløbet.
– Vi behandler vandet på overfladen og ikke under jorden. Det er unikt. Vi har lavet en løsning, der både afleder vand og kan bruges til leg og samtidig er æstetisk flot at se på, lød det.
Mellem-rubrik
Middelfart Spildevand har i årenes løb investeret et tocifret millionbeløb for at øge kapaciteten af kloaksystemet i Middelfart, men har sammen med kommunen besluttet at ændre strategi fra udbygning af det traditionelle kloaksystem til en regnvandshåndtering, der sker i synenergi med udvikling af byens rum. Det strategiskifte har været smart. Kombinationen af en funktionel klimaløsning og byforskønnelse har nemlig vakt opsigt langt væk fra Lillebælt.
– Over 70 delegationer fra Danmark og udlandet har besøgt os på grund af vores klimatilpasning. Det er jo ikke kun os, der bokser med klimaet. Vores gæster vil gerne se, hvordan vi gør, fortalte Johannes Lundfryd, der også kunne berette, at KlimaByen har stået sin prøve. 6. august åbnede himlen sig over Middelfart og gav 94 millimeter regn på få timer. Den overordentlige våde dåb blev tacklet ganske problemfrit.