Energimærkning i Hvidovre bidrager til porteføljestyring

Hvidovre Kommune er et enestående eksempel på, at data fra energimærkningen kan benyttes til at prioritere energirenovering af kommunens ejendomme.
Hvidovre Kommune fik i 2014 energimærket alle kommunale ejendomme under 1500 kvadratmeter. Foto: Colourbox.
Hvidovre Kommune fik i 2014 energimærket alle kommunale ejendomme under 1500 kvadratmeter. Foto: Colourbox.

Hvidovre Kommune fik i 2014 energimærket alle kommunale ejendomme under 1500 kvadratmeter – i alt 44 bygninger. I dag bruges forslagene fra energimærkerne som datagrundlag til at vurdere, hvilke ejendomme og tiltag, der giver de bedste energibesparelser. På den baggrund skal der energioptimeres for cirka 10 millioner kroner over en periode på fire år.

Forslagene fra energimærkerne er inddelt i henholdsvis lette løsninger med en tilbagebetalingstid på under tyve år og tungere løsninger, der betaler sig hjem efter 20 år, som eksempelvis renovering af klimaskærm. Dermed opnår Hvidovre Kommune helhedsløsninger, hvor den samlede tilbagebetalingstid vil være under 20 år.

Energiteknologien udvikler sig hurtigt, så forslagene fra energimærker bliver hurtigt forældede.

Energikonsulent Pimmie Cordova Schultz Hvidovre Kommune

– Jeg vil dog understrege, at denne måde at arbejde med energimærker på kun er vellykket, når energimærkerne er friske. Energiteknologien udvikler sig hurtigt, så forslagene fra energimærker bliver hurtigt forældede. Samtidig forholder Drifts- og Energiteamet sig kritisk til kvaliteten af energimærkerne, som svinger meget, fortæller Pimmie Cordova Schultz, Energikonsulent i Ejendomsafdelingen, Hvidovre Kommune.

I Kommunen kvalitetssikres forslagene til energirenovering gennem tre trin. Først sammenholdes forslagene med data fra det grønne regnskab, herefter sammenholdes de med data vedr. vedligeholdelsesefterslæb og kvalificeres afslutningsvist ved et bygningssyn.

Porteføljestyring

Eftersom Hvidovre Kommune først lige har afsluttet sidste års projekter, er det endnu for tidligt at fremvise nogle resultater. Forventningerne er dog positive, da der i 2015 blev udført energioptimering på seks ejendomme med tiltag som hulmursisolering, udskiftning af belysning og cirkulationspumper, samt en udskiftning af alle vinduer i en institution.

Det blev i Energiforum fra november 2015 fremhævet, at kommuner, der anvender samme metode med porteføljestyring og kvalitetssikring, kan undgå, at den lovpligtige energimærkning bliver en fejlinvestering.

Det er forsat millioner af kvadratmeter, som kommunerne skal energimærke i de kommende år.

Relateret indhold